Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολύμπια εν Δίω» 2022: «Χοηφόροι» του Αισχύλου από το 7ο Γυμνάσιο & το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας

Χοηφόροι
23 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:58
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η μετάφραση της τραγωδίας του Αισχύλου έγινε από τον Κώστα Μύρη, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια, τη χορογραφία και τα κοστούμια είχε η Χριστίνα Μέκκα, τη χορογραφία η Μέλπω Καρδάμη και τη μουσική διδασκαλία η Νίκη Καλαϊτζίδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την τραγωδία «Χοηφόροι ή Χοηφόρες» του Αισχύλου συνεχίστηκε η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Το έργο που αποτελεί το δεύτερο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας, Αγαμέμνονας, Χοηφόροι, Ευμενίδες, το παρουσίασε στο αρχαίο θέατρο Δίου η θεατρική ομάδα των μαθητριών και μαθητών του 7ου Γυμνασίου και 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας.

Η παράσταση ανέβηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, δεύτερη ημέρα του θεσμού, ο οποίος υλοποιείται με επιτυχία για δέκατη χρονιά από τον πολλά υποσχόμενο φορέα των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», πάντα στο θέατρο των αρχαίων Μακεδόνων και στον οποίο συμμετέχουν φέτος θεατρικά σχήματα από δώδεκα Ελληνικών σχολείων και δύο από χώρες του εξωτερικού.

Το έργο αφηγείται τον φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου από τον Ορέστη, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πιστό του φίλο Πυλάδη επιστρέφει στην πατρίδα του, το Άργος, για να θρηνήσει στον τάφο του πατέρα του. Όταν φθάνει, ο χορός των χοηφόρων ακολουθούμενος από την αδελφή του Ηλέκτρα, προσπαθεί να μην γίνει αντιληπτός και αφού παρακολουθήσει τις σπονδές, αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Αμέσως, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του, έχοντας τη συμπαράσταση της αδελφής του και του χορού. Ζητά φιλοξενία στο ανάκτορο του πατέρα του, προσποιούμενος τον ξένο, και αναγγέλλει αρχικά τον δήθεν θάνατο του Ορέστη.

Τους βασικούς ρόλους και τα δρώμενα του χορού ερμήνευσαν με αξιόλογη υποκριτική ικανότητα οι νεαροί ηθοποιοί από το νησί των Φαιάκων.
Η μετάφραση της τραγωδίας του Αισχύλου έγινε από τον Κώστα Μύρη, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια, τη χορογραφία και τα κοστούμια είχε η Χριστίνα Μέκκα, τη χορογραφία η Μέλπω Καρδάμη και τη μουσική διδασκαλία η Νίκη Καλαϊτζίδου.

Με το τέλος της παράστασης η υπεύθυνη διοργάνωσης, εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, Μιράντα Παππά, απένειμε στους Κερκυραίους συντελεστές τα αναμνηστικά διπλώματα της διοργάνωσης.



Την παράσταση «Χοηφόροι» παρακολούθησε από το κοίλο του θεάτρου του Δίου, η εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης.

Διανομή ρόλων

Ορέστης: Καλαϊτζίδου Νίκη
Πυλάδης: Βρακά Ελευθερία
Ηλέκτρα: Καρβελα Αγγελική
Κλυταιμνήστρα: Μάστορα Αικατερίνη
Αιγισθος: Γεωργοτάς Κων/νος
Οικέτης: Καφαράκης Βασίλειος
Ερυνίες: Βρακά Ελευθερία, Πίτσα Νίκη
Χορός: Αρμένη Αναστασία, Αρτεμη Σταματίνα, Βαγγαλάτη Φωτεινή, Γεωργοτάς Κων/νος, Δρακίδη Μαρία, Μάστορα Αικατερίνη, Μανδαλη Μελινα, Παραμυθιώτη Θάλεια, Περδικομάτη Αικατερίνη, Πίτσα Νίκη, Πολιτάκη Αγγελική, Σκορδίλη Ευτυχία.
Όργανα
Καλαϊτζίδου Νίκη, βιολί
Σκορδίλη Ευτυχία, Κρουστά
Βρακά Ελευθερία, φλάουτο

Συντελεστές

Διδασκαλία έργου, κοστούμια, σκηνικά: Χριστίνα Μέκκα ΠΕ02
Χορογραφία: Καρδάμη Μέλπω ΠΕΟ11
Μουσική επιμέλεια: Καλαϊτζίδου Νίκη
Μετάφραση: Χ. Μύρης

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.