Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για πρώτη φορά η Ελβετία τιμά τον Καποδίστρια στη γενέτειρά του

Καποδίστριας
22 Σεπτεμβρίου 2022 / 16:38

Ημερίδα με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη», την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για πρώτη φορά θα τιμηθεί στη γενέτειρά του ο Ιωάννης Καποδίστριας από την Ελβετία για την προσφορά του στη συγκρότηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και το καθεστώς ουδετερότητάς της, με το Συμπόσιο «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» στην Κέρκυρα.

Με αφορμή την Ημερίδα, δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργανώνει -μαζί με το Ίδρυμα Hardt για τη μελέτη της κλασικής αρχαιότητας και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα- ημερίδα με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα.
 
Την ημερίδα θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο τέως Προέδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα & Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt, Pascal Couchepin, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Stefan Estermann, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς και άλλες προσωπικότητες από τη Γενεύη.
 
Για την πραγματοποίηση της ημερίδας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Hardt συνεργάστηκαν με το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, το Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας της Γενεύης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 
Το Συμπόσιο περιλαμβάνει επισκέψεις με ξεναγήσεις σε εμβληματικούς χώρους (Μουσείο Καποδίστρια κλπ), συσκέψεις εργασίας για αξιοποίηση με συγκεκριμένα σχέδια των ιστορικών δεσμών.
 
Σημειώνεται ότι οι εργασίες της ημερίδας του Συμποσίου «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» θα μεταδίδονται διαδικτυακά από το κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο YouTube.
 
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, δηλώνει: «Προσκαλέσαμε προσωπικότητες και φορείς από την Ελβετία, οι οποίοι τιμούν ως πατέρα του κράτους τους τον Ιωάννη Καποδίστρια, προκειμένου να γνωρίσουν την Κέρκυρα, τον τόπο που γέννησε και εξέθρεψε τον μεγάλο Άνδρα της Ελλάδας και της Ευρώπης».