Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην αναμονή 5.000 ανανεώσεις διπλωμάτων οδήγησης στην Κέρκυρα

Δίπλωμα οδήγησης
22 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:45

Ζορμπάς: «Θα σταλούν στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες αρκετά διπλώματα για να διεκπεραιωθούν. Σε 10-15 ημέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με «δεμένα» χέρια παραμένουν χιλιάδες οδηγοί της Κέρκυρας που βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και από το 2021 για την ανανέωση ή την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης. Περίπου 5.000 διπλώματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αναμονή για την διεκπεραίωσή τους με τις φωνές διαμαρτυρίας να πληθαίνουν καθημερινά.

Το Τμήμα Αδειών Οδήγησης (της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Κέρκυρας), αρμόδιο για τις ανανεώσεις και αντικαταστάσεις διπλωμάτων (λόγω φθορών ή απώλειας) παραμένει υποστελεχωμένο μετά την αποχώρηση δυο υπαλλήλων (μετάταξη, αναρρωτική)- αρμόδιων για τα ζητήματα αυτά- με αποτέλεσμα οι ρυθμοί αποπεράτωσης να πηγαίνουν σημειωτόν.

Ο ένας υπάλληλος μαζί με τον νέο προϊστάμενο που έχουν απομείνει, δεν επαρκούν για την κάλυψη του τεράστιου όγκου αιτημάτων, με αποτέλεσμα οδηγοί να έχουν στα χέρια τους μόνο ένα πρωτοκολλημένο έγγραφο με την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών. Με αυτό γίνεται η μετακίνησή τους εντός νόμου Κέρκυρας, τα πράγματα όμως δυσκολεύουν όταν πατούν έδαφος στην απέναντι πλευρά .

«Οι οδηγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν βγουν εκτός Κέρκυρας, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βλέποντας τον χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών, που ανέρχεται σε μήνες δεν τους πιστεύουν. Είχαμε περίπτωση όπου σε έναν πελάτη μας επιβλήθηκε πρόστιμο από την Τροχαία Ηγουμενίτσας, επειδή το έγγραφο που είχε στα χέρια του είχε κλείσει το τετράμηνο», ανέφερε στην «Ε» ο Γιώργος Καββαδίας, ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στην Κέρκυρα.

Θα σταλούν στις άλλες ΠΕ

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας που αντανακλάται στον μεγάλο αριθμό αιτημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είναι γνωστό στους διοικούντες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μπροστά μάλιστα στο αδιέξοδο που έχει προκύψει, αποφασίστηκε η «υιοθέτηση» μιας πρωτότυπης λύσης. Η διεκπεραίωση αρκετών διπλωμάτων οδήγησης να γίνει από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΙΝ.

«Κάναμε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο είδαν θετικά και μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνει η διεκπεραίωση των διπλωμάτων στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Αρκετά διπλώματα θα φύγουν στις άλλες ΠΕ και σε 10-15 ημέρες θα μπούμε στην κανονικότητα και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Παράλληλα θα τοποθετηθεί και ένας ακόμη υπάλληλος στην Υπηρεσία στο πόστο αυτό, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί», ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.

Υποχρεωτική

Οι διαμαρτυρίες πάντως στην Υπηρεσία είναι καθημερινές από πολίτες που βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης αλλά και από επαγγελματίες οδηγούς. Η ανανέωση διπλώματος είναι υποχρεωτική για τους οδηγούς ηλικίας 65 ετών και άνω, τους επαγγελματίες οδηγούς (κάθε πέντε χρόνια) αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα πάντως με ιδιοκτήτες Σχολών Οδήγησης, η ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης απαιτεί περίπου 10 ημέρες, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο το ζήτημα της υποστελέχωσης λειτουργεί ανασταλτικά. Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Κέρκυρας (πλην ΚΤΕΟ) στελεχώνεται με 10 υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένης και της Διευθύντριας), ενώ απαιτούνται επιπλέον τρία άτομα στο Τμήμα Αδειών Οδήγησης, τρία άτομα στο Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας και ένας ακόμη υπάλληλος στην Γραμματεία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ