Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε εξέλιξη οικονομικός έλεγχος στο Τμήμα Αδειών Οδήγησης της Διεύθυνσης Μεταφορών

Τμήμα Μεταφορών
22 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:32

Κάνουν «φύλλο και φτερό» τους φακέλους για τη δέσμευση των παραβόλων

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φύλλο και φτερό» κάνει τους φακέλους του Τμήματος Αδειών Οδήγησης της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Κέρκυρας κλιμάκιο της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Εποπτείας και Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο οικονομικός έλεγχος για την ορθή διαχείριση των παραβόλων που αφορά την χρονική περίοδο 2013 – 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Την είδηση επιβεβαίωσε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς χωρίς ωστόσο να σχολιάσει κάτι περαιτέρω μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών βρίσκεται η σωστή τήρηση της διαδικασίας για την πληρωμή και τη δέσμευση των παραβόλων, ώστε να γίνεται η απόδοσή τους στα κρατικά ταμεία.

Στη Δικαιοσύνη για τις "μίζες"

Στοιχεία σχετικά με τέτοιου είδους ελέγχους διαπιστώθηκαν το 2018, όταν διενεργήθηκε ενδελεχής έρευνα στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Κέρκυρας από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την εξακρίβωση κυκλώματος που έπαιρνε μίζες για να βγάζει άδειες οδήγησης.

Η υπόθεση αυτή παραμένει ανοιχτή και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών Κέρκυρας, ενώ ο οικονομικός έλεγχος που γίνεται τώρα πιθανόν να συνδέεται με εκείνη. Η λειτουργία πάντως του Τμήματος Αδειών Οδήγησης συνεχίζεται κανονικά.

Παράβολα

Σημειώνεται ότι η αξία των παραβόλων ποικίλλει ανάλογα με το αίτημα που κατατίθεται κάθε φορά, ενώ με τον πρόσφατο νόμο 4850/2021 αναπροσαρμόστηκε το καταβαλλόμενο αντίτιμο σε παράβολα αδειών οδήγησης (αρχικές χορηγήσεις, επεκτάσεις, ανανεώσεις), από 50 σε 60 ευρώ.

Ειδικότερα για κάθε συμμετοχή του υποψηφίου σε θεωρητική και πρακτική εξέταση απαιτείται παράβολο 10 ευρώ από δημόσιο ταμείο, για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης παράβολο 30 ευρώ, για την έκδοση αντιγράφου οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής, καταβάλλεται, πέραν του αναγκαίου ποσού για την εκτύπωση της άδειας και το ποσό των 30 ευρώ. Όλα τα παράβολα αποτελούν έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ