Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωματείο εργαζομένων Ψ.Ν.Κ: Προς ενοικίαση σε ιδιώτες τα περιουσιακά στοιχεία του Νοσοκομείου

Νοσοκομείο Κέρκυρας
21 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:37

Αντί να επισκευαστούν και να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου επιλέγεται να δοθούν σε ιδιώτες για να τα αξιοποιήσουν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κυβέρνηση - Υπουργείο -Διοίκηση προωθούν τη ενοικίαση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων του Νοσοκομείου και κτηρίων απαραίτητων για τη στέγαση και ανάπτυξη υπηρεσιών του νοσοκομείου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας: 
 
Το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΓΝΚ προωθεί την ενοικίαση σε ιδιώτες 60 ακινήτων  που ανήκουν στο νοσοκομείο για 25 χρόνια
Η σημερινή εικόνα  εγκατάλειψης των περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου είναι διαχρονική ευθύνη  όλων των διοικήσεων που πέρασαν έως σήμερα. και δεν έκαναν τίποτα για τη συντήρηση τους. Είναι διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων που αφήνουν να απαξιωθεί η περιουσία του ελληνικού λάου για να δοθεί αργότερα «προς αξιοποίηση»

Παράλληλα με διαφορές οικίες που σχεδιάζεται να δοθούν για ενοικίαση για 25 χρόνια προωθείται η παραχώρηση κτηρίων «φιλέτων» τα οποία είναι απαραίτητα για υπηρεσίες του ΓΝΚ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το παλιό κτήριο της νοσηλευτικής σχολής στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας το οποίο προωθείται για ενοικίαση με εκτιμώμενο ενοίκιο 3.600 ευρώ. Στον αντίποδα το ίδιο το νοσοκομείο πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 180.000 ευρώ  για ενοικίαση παλαιών και ακατάλληλων κτηρίων για τη στέγαση μόνο των υπηρεσιών του ψυχιατρικού τομέα. Χαρακτηριστικά μόνο ο Ξενώνας «Αλκυώνα» στις Αλυκές ενοικιάζεται για 4.000 ευρώ το μήνα.

Αντί λοιπόν να αξιοποιηθούν κτήρια που ανήκουν στο νοσοκομείο, να ενταχθούν σε ΕΣΠΑ η άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να επισκευαστούν και να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου που βρίσκονται στην κοινότητα (μειώνοντας και σε σημαντικό βαθμό το κόστος λειτουργίας τους) επιλέγεται να δοθούν σε ιδιώτες για να τα αξιοποιήσουν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας είχε συνεχείς επαφές με τη Διοίκηση του ΓΝΚ  , περιφέρεια, πολιτικά κόμματα και βουλευτές θέτοντας το ζήτημα των κτηριακών υποδομών  και της ανάγκης μεταστέγασης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας τόσο για λόγους κόστους, εξοικονόμησης προσωπικού, αλλά και για λόγους που άπτονται της θεραπευτικής διαδικασίας, καθώς ενώ η διαδικασία της αποασυλοποίησης γίνεται παγκόσμια με τη μεταφορά ασθενών μέσα στον αστικό ιστό για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, στην Κέρκυρα συνέβη το ακριβώς αντίθετο, αποκόπτοντας τους από την κοινωνική ζωή και διατηρώντας τη πόλη ως ασφαλές και αποστειρωμένο τουριστικό αξιοθέατο  χωρίς «ενοχλητικούς» περιοίκους.

Οι ασαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις προμήνυαν την τωρινή εξέλιξη. Την αξιοποίηση της περιουσίας του νοσοκομείου όχι προς όφελος των ασθενών αλλά προς όφελος των ιδιωτών και του τουριστικού προϊόντος. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του βουλευτή  κ. Γκίκα «ε όχι να έρθουν οι ψυχικά πάσχοντες στην πόλη»  σε συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου μας όταν του θέσαμε τη χρησιμότητα κτηρίων όπως η παλιά νοσηλευτική σχολή για τη στέγαση υπηρεσιών του τομέα. Αντίθετα συμμετείχε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Διοικητή του ΓΝΚ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για την «αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου».
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αναπτυχτούν, να στεγαστούν και να επανδρωθούν  όλες οι απαραίτητες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας που έχει ανάγκη ο τόπος.  
 
Καλούμε  τα σωματεία και όλους τους  φορείς να αντιδράσουν απέναντι στον σχεδιασμό Υπουργείου – Διοίκησης
Απαιτούμε για όλα τα κτήρια που μπορούν να στεγάσουν υπηρεσίες. να παραμείνουν στο Νοσοκομείο, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχτούν σε ΕΣΠΑ η άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα και να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των ασθενών.
Απαιτούμε να πάψει πια το απαράδεκτο καθεστώς να χρυσοπληρώνονται ιδιώτες για την ενοικίαση ακατάλληλων κτηρίων ενώ την ίδια ώρα  το Νοσοκομείο να μην χρησιμοποιεί δικά του κτήρια για το σκοπό αυτό.
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΚ