Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήδεια για μια κοινωνία σε σοκ!

Μήδεια
21 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:35

Η θεατρική παράσταση Μήδεια - Απόψε 21/9 στο Δημοτικό Θέατρο - ώρα έναρξης 21:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυο τελευταίες παραστάσεις έχουν απομείνει για την πολύ επιτυχημένη «ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη σε συνσκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Αυτή που θα απολαύσουμε απόψε το βράδυ στις 21:00, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας στο Δημοτικό Θέατρο και η πανηγυρική αυλαία την Παρασκευή στο Ηρώδειο.

Είχα τη χαρά να συνομιλήσω με τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης Αιμίλιο Χειλάκη και για μια ακόμη φορά μου απέδειξε με την σοβαρότητα, την απλότητα και την ταπεινότητά του, πως το θέατρο και η τέχνη γενικότερα, χρειάζονται ανθρώπους σαν αυτόν για να την πάνε παρακάτω...

Ε. Κύριε Χειλάκη, η συνεργασία σας με τον Μανώλη Δούνια πέρα από επιτυχημένη, νοιώθω πως κρύβει κάτι πιο βαθύ. Σαν μια φιλοσοφική έρευνα στην ανθρωπινή ύπαρξη που έχετε βρει συνοδοιπόρο ο ένας τον άλλον.

Α. Το περιγράφετε πολύ ωραία! Θα σας μίλαγα με νούμερα μιας και πρωτοσυνεργάστηκα με τον Μανώλη το 2006. Από το 2013 και μέχρι σήμερα, είμαστε συνσκηνοθέτες. Έχω βρει έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται και έχει ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς με μένα. Αντιλαμβάνεται και δίνει άλλες λύσεις από αυτές που θα έδινα εγώ, άλλα έτσι ακριβώς εξελίσσεται και ανθίζει η συνεργασία μας. Έχουμε  διαφορετικής αποτελεσματικότητας κοινή αντίληψη! Όλα όσα κάνουμε έχουν την κοινή συνιστάμενη να μιλήσουμε για το πρόβλημα μας σήμερα. Και το σήμερα του 2013 είναι διαφορετικό από αυτό του 2022. Κάθε φορά δηλαδή, υπάρχει μια αναβάθμιση των σκέψεών μας και αυτό είναι και το καλό που έχουμε οι τρεις μας, μιας και στον στενό πυρήνα αυτής της ομάδας που σκέπτεται και αποφασίζει για το επόμενο βάμμα είναι και η Αθηνά Μαξίμου. Με έναν τρόπο πείθουμε κάθε φορά και τους κατά τιμή, υπέροχους συνεργάτες που μας εμπιστεύονται. Υπάρχει δηλαδή μια ανάγκη να συνυπάρξουμε όπως έχει γίνει με τον Δημήτρη Καμαρωτό τα τελευταία χρόνια (ο οποίος στην παράστασή μας, εκτός από την πρωτότυπη σύνθεση που υπογράφει, παίζει ζωντανά επί σκηνής), όπου έχουμε βρει έναν κοινό τόπο στις αναζητήσεις μας που καταφέρνουν να ηχοποιούνται!


 

Ε. Οι υπόλοιποι συντελεστές;

Α. Εκτός από τους τρεις υποκριτές επί σκηνής (Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου και Αναστάσης Ροϊλός), έχουμε τη μεγάλη χαρά  φέτος να έχουμε στη συντροφιά μας σαν κορυφαίες του χορού, την Μυρτώ Αλικάκη στην αφήγηση και τη σπουδαία Γιώτα Νέγκα στο μέλος (δηλαδή το τραγούδι), άλλα και όλα τα ταλαντούχα παιδιά του χορού! Επίσης  συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά  με την υπέροχη δραματουργό – χορογράφο, την Πατρίσια Απέργη. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην καινούρια μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα! Αυτές οι συνεργασίες είναι τιμή μας που μας συμβαίνουν. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να μοιραστούν το κοινό όραμα άλλα και γιατί είναι εξαίρετοι δραματουργοί, ο καθένας ξεχωριστά και ξέρουμε ότι αυτό που θα πουν το παραπάνω θα είναι υπέρ της παράστασης και όχι απλά για την δική τους προβολή.

Ε. Πότε γεννήθηκε η ιδέα της "ΜΗΔΕΙΑΣ" και με ποια αφορμή;

Α. Το 2016 αρχίσαμε να συζητάμε για την "ΜΗΔΕΙΑ" και η αφορμή ήταν για να μιλήσουμε για το πως συμπεριφέρεται το κοινωνικό σύνολο στον ξένο. Ήταν μια τραυματισμένη χρονιά το ‘16. Μνημόνια, μεταναστευτικό και μια κοινωνία σοκαρισμένη. Αμέσως σκεφτήκαμε τη «ΜΗΔΕΙΑ» και τον «ΟΘΕΛΛΟ» τους δυο κατεξοχήν διάσημους ξένους που έφτασαν στο έγκλημα. Ακολουθεί πανδημία και όλες αυτές οι γυναικοκτονίες που δείχνουν ότι το σύστημα έχει καταπιέσει τη γυναίκα πολύ περισσότερο απ΄ότι πιστεύαμε. Καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει επουδενί κάποια ισότητα μεταξύ των δυο φύλλων και τα πατριαρχικά πρότυπα είναι ακόμα πάρα πολύ ισχυρά. Αυτό μας βοήθησε πολύ να συνομιλήσουμε με τη «ΜΗΔΕΙΑ» πάνω στη βάση του κοινωνικού συνόλου. Τι είναι δηλαδή η ΜΗΔΕΙΑ στην ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Ε. Σκηνοθετικά έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε το μοντέλο της αρχαίας τραγωδίας με τρεις υποκριτές. Είναι λίγο σαν αφαιρώντας να αποκαλύπτουμε τα σπουδαία;

Α. Πολύ σωστά! Η αρχαία τραγωδία είχε τρεις υποκριτές γιατί ουσιαστικά ήταν ένα μυσταγωγικό γεγονός. Δεν υπήρχε ψυχολογισμός, παρέσερναν το κοινό στη διαδικασία του μύθου. Ο ρόλος του ηθοποιού είναι απλά να πει τα λόγια και αυτά να αποκαλύψουν τον χαρακτήρα.

Ε. Υπάρχουν σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Α. Πάντα υπάρχουν σκέψεις για μελλοντικές δουλειές και αναζητήσεις αλλά προς το παρόν θα υπάρξει μια εποχή αγρανάπαυσης και μια εποχή να ηρεμήσουμε λίγο και να πάρουμε μια απόσταση. Τα σχέδια μας είναι για το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2024.