Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακόμα ένα περιστατικό προπηλακισμού ξενοδοχοϋπαλλήλου

Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
20 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:31

Καταγγελία του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λεκτική και ψυχολογική βία σε βάρος εργαζόμενης καταγγέλλει το συνδικάτο Ξανεοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας:

Νέο επεισόδιο προπηλακισμού εργαζόμενης από τoν προϊσταμένo της εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Σεπτέμβρη, σε μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση της Κέρκυρας.

Για άλλη μία φορά η εργοδοτική βία που έχει αποκτήσει μόνιμα πλέον χαρακτηριστικά, καταγγέλλεται από εργαζόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των προϊσταμένων το απόσπασμα απ' την καταγγελία της εργαζόμενης .
…’’ Παραμονή της απεργίας, 16/09/22, με ενημέρωσε ο F&B ότι το αίτημά μου έγινε δεκτό, προφανώς για να επηρεάσει την απόφασή μου για συμμετοχή στην απεργία..

Το Σάββατο ανήρτησε ο F&B το πρόγραμμα χωρίς να έχει λάβει υπόψη το αίτημά μου. Βλέποντάς το, του υπενθύμισα ότι είχα ζητήσει συγκεκριμένες ημέρες ρεπό, κι αυτό δεν έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα. Εντελώς απρόκλητα, με αυταρχικό ύφος και οξύφωνο τόνο μού απάντησε ότι αυτός φτιάχνει το πρόγραμμα και δεν αλλάζει, είτε μου αρέσει είτε δεν μου αρέσει. Φεύγοντας από τον χώρο εργασίας μου, έχοντας ανέβει στην κορυφή  της σκάλας, μου φώναξε απειλητικά: «Εμένα θα προσέχεις πώς μου μιλάς, μην κατεβώ κάτω».

Με έντονο το αίσθημα της αδικίας, απευθύνθηκα στον Διευθυντή του ξενοδοχείου για να εκφράσω τα παράπονά μου και τότε ο F&B μπήκε στο γραφείο του Διευθυντή κι άρχισε να μου φωνάζει δυνατά «φύγε τώρα από εδώ» κι εν συνεχεία, ασκώντας μου λεκτική και ψυχολογική βία, με προπηλάκισε κινούμενος απειλητικά προς το μέρος μου με φωνές και  πλησιάζοντας -κατά παράβαση και των υγειονομικών κανόνων-,  το πρόσωπό του στα πέντε εκατοστά από το δικό μου φώναξε: «Φύγε από δω, μην σε  φτύσω στα μούτρα». Με τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε να πάθω κρίση πανικού, την οποία διαπίστωσε ο γιατρός του ξενοδοχείου και μου χορήγησε χάπιΆμεσα, και κατόπιν ενημέρωσης των συναδέλφων μου, αφίχθησαν στο Ξενοδοχείο ο Πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, όπου και συναντήθηκαν με τον Διευθυντή ζητώντας του να λάβει μέτρα για την συμπεριφορά του F&B. Δυστυχώς, ως τώρα, το μόνο μέτρο που έχει λάβει η Διεύθυνση είναι να επιπλήξει εμένα. Γιατί;  …’’

Το νέο περιστατικό βίας έρχεται να προστεθεί στα πολλά ανάλογα περιστατικά την φετινή σεζόν εκ των οποίων άλλα καταγγέλθηκαν και άλλα ‘’κουκουλώθηκαν’’.
Εκείνο όμως που χαρακτηρίζει τους ξενοδόχους και δείχνει ότι με δικές τους εντολές ασκείται η βία κατά των εργαζομένων, είναι ότι κανένας προϊστάμενος είτε στα περιστατικά που καταγγέλθηκαν, είτε σε αυτά που δεν βγήκαν στο φως, δεν τιμωρήθηκε για τις πράξεις του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο περιστατικό βίας εκδηλώθηκε σε άλλο ξενοδοχείο
του ίδιου εργοδότη, που είχε  εκδηλωθεί τον Αύγουστο  η επίθεση  της προϊσταμένης ορόφων κατά καμαριέρας , χωρίς καμμία επίπτωση για την πρώτη.
Οι ξενοδόχοι δια της Ομοσπονδίας τους πριν λίγες ημέρες αξίωσαν την καθιέρωση του 10ωρου με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Την ίδια και χειρότερη στάση επιδεικνύουν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας, οι οποίοι αρνούνται ακόμη και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για  την σύναψη τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα βάλει κανόνες στην ζούγκλα που έχουν εγκαταστήσει.

Έχουν στην κυριολεξία ξεσαλώσει οι ξενοδόχοι, θέλουν δούλους να δουλεύουν απ το πρωί μέχρι το βράδυ και έχουν ορίσει τα στελέχη  τους επιστάτες – ανθρωποφύλακες  για  να επιβάλουν τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας με τον ‘’βούρδουλα ‘’.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας στο συνδικάτο τους και να δυναμώσουν την οργάνωση τους , ώστε με μαχητικούς αγώνες να ανατραπεί η εργοδοτική βία και εκμετάλλευση.