Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα: Ο Ι. Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων με τη Γενεύη

Καποδίστριας
16 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:50

Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ίδρυμα Hardt για την μελέτη της κλασικής αρχαιότητας και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του Συμποσίου «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» στην Κέρκυρα από  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ίδρυμα Hardt για την μελέτη της κλασικής αρχαιότητας και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. στην Ιόνιο Ακαδημία (Καποδιστρίου 1), Κέρκυρα σε συνεργασία με το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι εργασίες της ημερίδας του Συμποσίου θα μεταδίδονται διαδικτυακά από το κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Youtube.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Συντονίστρια Δάφνη Βλαντή

Επίτιμη Επιτροπή
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Αικατερίνη Ξαγοράρη, Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία
Αλέξανδρος Γεννηματάς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδoς στην Γενεύη
Pascal Couchepin, τέως Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt
Pierre Ducrey, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, τέως Διευθυντής του ιδρύματος Hardt
Sylvian Fachard, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα
Stefan Estermann, Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα
Συμβούλιο του καντονιού της Γενεύης & Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης της Γενεύης

09.30 Προσέλευση

10.00 Έναρξη Ημερίδας
Άνοιγμα ημερίδας Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Xαιρετισμοί
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμoύ και Αθλητισμού
Pascal Couchepin, τέως Προέδρος Ελβετικής Συνομοσπονδίας
Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Θανάσης Μακρής, Πρόεδρος Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών
Αλέξανδρος Γεννηματάς, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδoς στην Γενεύη

Ομιλίες

Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Ι. Καποδίστριας: Η πολιτική του διαδρομή και η συμβολή του στην θεμελίωση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους»

Μιχάλης Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου «Η Συμβολή του Καποδίστρια στην διαμόρφωση της Ελβετικής Ουδετερότητας»

Olivier Meuwly, Ιστορικός «H Eλβετία, το Καντόνι του Βω και το Συνέδριο της Βιέννης»

Béatrice Blandin, Επιμελήτρια Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Γενεύης, Επιμελήτρια της Έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας» «Πτυχές του φιλελληνισμού της Γενεύης»

13.00 Lunch reception

Ferdinand Pajor, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ιστορίας της Τέχνης στην Ελβετία, Επιμελητής της Έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας» «Karl Wilhelm von Heideck: Η αποστολή του στην Ελλάδα και οι δεσμοί του με τον Ι. Καποδίστρια»

Michelle Bouvier-Bron, Ιστορικός «Ο δεσμοί του Καποδίστρια με προσωπικότητες από την Ελβετία και την Ελλάδα: Jean-Gabriel Eynard, Frédéric-César de La Harpe και Ανδρέας Κάλβος»

Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια/Επιμελήτρια Μουσείου Καποδίστρια - Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών «Η παρακαταθήκη του Καποδίστρια μέσα από το Μουσείο Καποδίστρια»

Nικολέττα Ζυγούρη, Iστορικός, Επιμελήτρια της Συλλογής Ρολογιών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Το μέτρημα του χρόνου ως δημόσια και προσωπική υπόθεση στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Μικρο-ιστορίες με ρολόγια και ωρολογοποιούς μέσα από το αρχείο και τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου»

Επίλογος ημερίδας

Pierre Ducrey, Αντιπρόεδρος του Iδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, τέως Διευθυντής του ιδρύματος Hardt

Sylvian Fachard, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, Διευθυντής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα «Ι. Καποδίστριας και Ελβετία 1815-2022»

17.00 Λήξη - Συμπεράσματα ημερίδας
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων