Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Πάει καλά και ο Σεπτέμβρης στον τουρισμό

Τουρισμός
16 Σεπτεμβρίου 2022 / 09:59

Δύσκολη προβλέπεται η επόμενη χρονιά, λόγω της αναμενόμενης ύφεσης σε όλη την Ευρώπη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το «δεξί» έχει μπει και ο μήνας Σεπτέμβριος στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου το α’ 15μερο προσγειώθηκαν στο «Ι. Καποδίστριας» 969 πτήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.800 μέχρι το τέλος του μήνα. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα του νησιού, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το στίγμα του πρώτου μήνα του φθινοπώρου.

«Ο Σεπτέμβριος κινείται πολύ ικανοποιητικά με υψηλές πληρότητες. Ο Οκτώβριος είναι λίγο πίσω ακόμα, αλλά ελπίζουμε σε last minute κρατήσεις», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης. Στα ενοικιαζόμενα Στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, οι πληρότητες κατά μέσο όρο κινούνται στο 70%-80% που κατά περίπτωση μπορεί να αγγίζουν ακόμη και το 90% με τις κρατήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο να κινούνται στα επίπεδα του 2019.

«Οι κρατήσεις παρόλο που έχουμε διανύσει το μισό μήνα είναι ικανοποιητικές για τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και ο Οκτώβριος θα πάει καλά όχι όμως με τις πληρότητες αυτού του μήνα. Υπάρχουν κάποιες κρατήσεις και για τον Νοέμβριο. Δεν μιλάμε όμως για επέκταση της σεζόν , η οποία απαιτεί μεγάλο προγραμματισμό και δε χωράει κανένα λάθος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός.

Δεν βλέπουν επιμήκυνση φέτος

Πρόσθεσε δε, ότι όλοι οι τοπικοί φορείς τουρισμού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, ώστε και με την υποστήριξη του α’ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης να εδραιώσουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα άκρα της, ενδεχομένως και από τη νέα χρονιά, καθώς για φέτος η σεζόν ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Εξάλλου, όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Βούλγαρης τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κλείσουν μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ελάχιστα είναι τα μεγάλα που μένουν ανοιχτά για το χειμώνα. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρο Ρόκα, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το Angsana, το Cook’s Club, και κάποια εντός της πόλης, όπως το Corfu Palace Hotel και το Arcadion Hotel, που λειτουργούν σταθερά όλο το χρόνο. 

Πάντως με την τουριστική σεζόν να τραβάει μέχρι τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ κ.α.) και περιφερειακά της πόλης αναμένεται να μείνουν ανοιχτές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης.

Προκρατήσεις

Στο μεταξύ δειλά – δειλά έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν προκρατήσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα ξενοδοχείων και καταλυμάτων για τη νέα σεζόν, η εκκίνηση της οποίας δίνεται 26 Μαρτίου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Ξενοδόχοι πάντως αναφέρουν ότι η επόμενη χρονιά προβλέπεται δύσκολη, λόγω της αναμενόμενης ύφεσης σε όλη την Ευρώπη. «Τα νούμερα των προκρατήσεων είναι ακόμα μικρά και η επόμενη χρονιά προβλέπεται δύσκολη. Καλύτερη εικόνα θα αρχίσουμε να έχουμε μετά την Έκθεση του Λονδίνου», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.

Αναμένονται αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια

Όπως διευκρίνισε μάλιστα στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, του χρόνου οι διακοπές δε θα είναι τόσο φθηνές, λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτες οι αναπροσαρμογές στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Για την ώρα πάντως ο φετινός Σεπτέμβριος προβλέπεται ότι θα «κλείσει» καλύτερα από άλλες χρονιές με πάνω από 1.800 πτήσεις έναντι 1.750 το 2019 και 1.780 το 2021.

Καλές πληρότητες

Οι πληρότητες για το μήνα Σεπτέμβριο αγγίζουν το 85%-90% , ενώ και πάλι οι Βρετανοί κυριαρχούν, κρατώντας τα σκήπτρα με 322 πτήσεις. Την «χρυσή» πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με 170 πτήσεις, η Ιταλία με 93, η Πολωνία με 70 και η Γαλλία με 51.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κέρκυρα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.6 εκατ. για φέτος, 100.000 δηλαδή περισσότεροι από την χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της Κέρκυρας, το 2018.

Το 40%-50% των πτήσεων πάντως προέρχεται από τις αεροπορικές εταιρείες low cost, οι οποίες ωστόσο σταματούν αρκετά δρομολόγια τον επόμενο μήνα, με την τελευταία πτήση να έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ