Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Άκαπνο» το πυροσβεστικό σκάφος της Πολιτικής Προστασίας στη μαρίνα Γουβιών

Φωτιά
13 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:46

Σε «απόσταση αναπνοής» από το συμβάν, αλλά δεν συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς σε σκάφη

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Άκαπνο» παραμένει το καινούργιο πυροσβεστικό σκάφος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Μαρίνα των Γουβιών. Πρόκειται για φουσκωτό σκάφος τύπου ATTACK (6μ.) με πυροσβεστική αντλία και σύμφωνα με την Ένωση Πυροσβεστών δεν υπολογίζεται καν στα Σχέδια Επέμβασης.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα, στο ατύχημα της πυρκαγιάς σε σκάφη, στη Μαρίνα Γουβιών. Αν και σε "απόσταση αναπνοής" από το συμβάν, το φουσκωτό δεν συμμετείχε καθόλου στην επιχείρηση, ούτε για πυρόσβεση, ούτε και για κάποια άλλη υποστηρικτική ενέργεια. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κέρκυρας Νίκος Καραταράκης, ο οποίος συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, τονίζει στην "Ε": «Ήμουν στη φωτιά και παρατήρησα ο ίδιος ότι δεν επιχείρησε καθόλου».

Προσθέτει μάλιστα ότι, το εν λόγω σκάφος δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια επέμβασης που καταρτίζονται κάθε χρόνο πριν από την αντιπυρική περίοδο, από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάφος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε επιχείρηση κατάσβεσης. 

Παρούσα η Πολιτική Προστασία

«Το σκάφος βρισκόταν στη Μαρίνα και η Πολιτική Προστασία του Δήμου ήταν παρούσα (σ.σ. συμμετείχε με υδροφόρα). Μας δημιουργούνται ερωτήματα: Ποιο σκοπό έχει το σκάφος, αν όχι για πυρόσβεση, ή για χρήση σε έκτακτες ανάγκες;»

Όπως αναφέρει ο Νίκος Καραταράκης, παραμένει δεμένο και μάλιστα στη θάλασσα, με όλες τις φθορές που συνεπάγεται αυτό. «Εάν ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να το λειτουργήσει και να το χειριστεί, υπάρχουν εθελοντικές ομάδες διάσωσης που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που βρίσκεται στη Μαρίνα, αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως σκάφος για έκτακτες περιπτώσεις, όπως στο Βίδο, που το καλοκαίρι βρίσκονται παιδιά, ή στο Λαζαρέτο» προσθέτει. 

Έγγραφα της Ένωσης Πυροσβεστών 

Εξάλλου αυτά ακριβώς τα ερωτήματα, θέτει η Ε.Υ.Π.Σ. Κέρκυρας, με σχετικό έγγραφο που έχει αποστείλει στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και σε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, υπηρεσιακό έγγραφο για το ίδιο θέμα έχει αποσταλεί και στη Διοίκηση της Πυροσβεστικής. 

Συγκεκριμένα ζητούνται διευκρινίσεις για το σκοπό και τη χρήση του σκάφους και για το αν έχει ενταχθεί στα σχέδια επέμβασης.

Και το σημαντικότερο όλων: Εάν το συγκεκριμένο σκάφος λογίζεται στην διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, για ποιο λόγο δεν συνέδραμε σε συμβάντα της Πυροσβεστικής;
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ