Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαιρείται από το έργο των φραγμάτων η Νότια Κέρκυρα

Αλέκος Αυλωνίτης
06 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:50

Ενημέρωση του Αλέκου Αυλωνίτη από τη Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Διεύθυνση Υδάτων (Δ6) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφτηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με την αρμόδια Διευθύντρια κ. Β. Τούρτα σχετικά με την πορεία κατασκευής του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας.
 
Ο κ. Αυλωνίτης ενημερώθηκε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ του έργου κατασκευής των φραγμάτων,  ύψους 146 εκατ. ευρώ μέσω της σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Το έργο θα κατασκευαστεί εντός προθεσμίας 4 ετών  και  με συνολικά  26 χρόνια λειτουργίας και συντήρησής του.
 
Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής, ως νέο δεδομένο καταγράφηκε ότι από το όλο έργο των φραγμάτων εξαιρείται  πλέον το τμήμα του έργου που αφορά τη  Νότια Κέρκυρα και ειδικότερα την περιοχή κάτω από το σημείο που θα κατασκευαστεί το  φράγμα της Καλαμιώτισσας.
 
«Τούτο το νέο και δυσάρεστο δεδομένο προήλθε  από το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ  εξαίρεσε το τμήμα αυτό  διότι υπερβαίνει  το ύψος του προϋπολογισμού και έτσι το υποέργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το  ΕΣΠΑ.
 
Βασική υποχρέωση του κράτους και της αρμόδιας διεύθυνσης που μελετά το έργο είναι η κατασκευή σε κεντρική και νότια Κέρκυρα κεντρικών δεξαμενών που θα συνδέονται με τις ήδη υπάρχουσες παλαιές δεξαμενές, όπου υπάρχουν (όπου δεν υπάρχουν,θα κατασκευαστούν ή όπου απαιτείται αντικατάσταση, θα αντικατασταθούν) στα χωριά και στους οικισμούς των περιοχών όπου θα διέρχεται  ο κεντρικός αγωγός που θα κατασκευαστεί» επισημαίνει ο Αλέκος Αυλωνίτης.
 
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διατηρεί την ευθύνη  δια της ΔΙΑ-ΔΕΥΑΚ να φροντίσει για την σύνδεση  των επί μέρους δικτύων ανά χωριό με τις κεντρικές δεξαμενές.  
 
Παράλληλα αποσαφηνίστηκε ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου ο Φορέας Διαχείρισης, που θα έχει την μορφή ΝΠΔΔ  και  θα θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία,  θα αναλάβει την πλήρη διαχείρισή του. Ο βουλευτής τόνισε  το αδιαπραγμάτευτο αίτημα του λαού ο φορέας αυτός να έχει την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα στη διαμόρφωση των τιμών του νερού με κοινωνικά χαρακτηριστικά.
 
Επιπλέον ο κ. Αυλωνίτης ζήτησε πληροφόρηση σχετικά με την κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου που θα ηλεκτροδοτεί δωρεάν η με μικρό κόστος τις κατοικίες του χωριού  Χωροεπίσκοποι, αίτημα των κατοίκων  που διαχρονικά το είχαν αποδεχθεί και δεσμευτεί όλες οι κυβερνήσεις.
 
Ταυτόχρονα επανέλαβε το αίτημα για  τη κατασκευή  επισκέψιμου μουσειακού χώρου εγγύτατα του μεγάλου  φράγματος στους Χωρεπισκόπους.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο βουλευτής  και ζήτησε εξηγήσεις στο ερώτημα αν οι μελετητές του όλου έργου έλαβαν υπόψη τους ότι πλησίον και σε απόσταση λιγότερη των 500 μέτρων από το φράγμα λειτουργούν Λατομεία
 
Σημείωσε δε  ο,τι πρόσφατα  δόθηκε νέα άδεια λειτουργίας λατομείου ενώ επίκειται ο νομικός καθορισμός της περιοχής που κείται πάνω από το φράγμα ως λατομική ζώνη.   
 
Επί των παραπάνω ζητημάτων η προϊσταμένη της Δ6 Διεύθυνσης Υδάτων κ. Τούρτα δεσμεύτηκε  να απαντήσει στο άμεσο μέλλον.
 
Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Αυλωνίτης κάλεσε τα στελέχη του Υπουργείου που σχεδιάζουν το όλο έργο να επισκεφτούν την Κέρκυρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπιες θεωρήσεις που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη περαιτέρω προβλημάτων κατά την πορεία ολοκλήρωσής του.