Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι κρυμμένοι θησαυροί της ιστορίας του Βίδο (video - photos)

Βίδο
05 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:08

Ιστορική ξενάγηση από το Corfu Fortifications και μια αλλιώτικη οπτική, πολύ διαφορετική από εκείνη του καλοκαιρινού θερέτρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Βίδο με άλλα μάτια, είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διαχειριστών της σελίδας Corfu Fortifications για μια ιστορική ξενάγηση στο νησί. Μια αλλιώτικη οπτική, πολύ διαφορετική από το νησί των καλοκαιρινών αποδράσεων για βουτιές και ώρες χαλάρωσης ή για κατασκήνωση. 

Η προσέλευση ήταν ανέλπιστα καλή, ομολογεί ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Θεόφιλος Τζίκας, ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Το νησί του Βίδο - Ιστορική και αμυντική θεώρηση 15ος -19ος αι» (Α. Μαζαράκης- Θ. Τζίκας)  και διαχειριστής της δημοφιλούς σελίδας. Περίπου 50 άτομα έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για να δουν αυτήν την άλλη όψη. 

Ο Θεόφιλος Τζίκας, ο οποίος έχει αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να εντρυφήσει στις ιστορικές πηγές, οδήγησε τους επισκέπτες στα ερείπια των οχυρωματικών έργων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων άρχισε να κατασκευάζεται το 1716 και κορυφώθηκε σταδιακά από τους Δημοκρατικούς Γάλλους και κατόπιν από τους Άγγλους.  









Δυστυχώς σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού ανατινάχθηκε με την αναχώρηση των Αγγλων και την παράδοση των Επτανήσων στο Βασίλειο της Ελλάδος το 1864, όπως προβλεπόταν από τη σχετική συνθήκη.

Παρόλα αυτά πολλά τμήματα τειχών σώζονται μέχρι και σήμερα, ενώ οι στοές με τα πυροβολεία του οχυρού Shulemburg παρέμειναν εντυπωσιακά άθικτες!




Τα τρία οχυρά, Wellington, Shulemburg και Γεώργιος «ζωντάνεψαν» μέσα από αναλυτικές περιγραφές και χάρτες, καθώς οι επισκέπτες περπατούσαν στα σημεία που βρίσκονται τα σωζόμενα τμήματα των οχυρών στο νησί, που σχημάτιζε ένα ισχυρό αμυντικό τρίγωνο μαζί με το Παλαιό και Νέο Φρούριο.





Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν ότι οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση δεν ήταν μόνον κάτοικοι της Κέρκυρας, αλλά και απόδημοι ή ακόμα και αλλοδαποί. Βαδίζοντας μαζί τους, ακούσαμε πολλούς να παραδέχονται ότι ποτέ δεν είχαν φανταστεί τους ιστορικούς θησαυρούς που κρύβει το Βίδο.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενο, καθώς τα σωζόμενα μνημεία δεν έχουν τύχει στοιχειώδους συντήρησης και ανάδειξης. Μεγάλο μέρος τους βρίσκεται ακόμα κρυμμένο από πυκνή άγρια βλάστηση και παχιά στρώματα πευκοβελόνων. Το μόνο που τα κρατάει ακόμα όρθια είναι η ...απόρθητη κατασκευή τους, ακόμα και μετά τους τόνους πυρίτιδας που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατίναξή τους. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

** Photos - Video ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ