Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσικό φόρο τιμής σε ιστορικούς «Μαντζαρίτες» κατέθεσε η Φ.Ε.Μ στο Αχίλλειο

Σύνολο Ξύλινων Πνευστών
04 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:38

Από τον Μάντζαρο μέχρι τον Δολανίτη, το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών, παρουσίασε το μουσικό "αποτύπωμα" της έμψυχης ιστορίας της φιλαρμονικής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συναυλία αφιέρωμα σε καταξιωμένους μουσικούς, η καλλιτεχνική πορεία των οποίων συνδέθηκε διαχρονικά με τη δική της, τίμησε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» (Φ.Ε.Μ.) στη συναυλία που πραγματοποίησε το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των θερινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Αχίλλειου.
 


ΦΩΤΟ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η συναυλία, την οποία διεύθυνε ο αναπληρωτής αρχιμουσικός Σπύρος Ρουβάς και προλόγισε ο υπογράφων, έλαβε χώρα στον υπαίθριο χώρο του μουσείου. Τιμής ένεκεν, στη μνήμη του πρωτεργάτη της επτανησιακής μουσικής, Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, με αφορμή και τη συμπλήρωση φέτος 150 ετών από τον θάνατό του, το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς άνοιξε με το Εμβατήριό του
.


ΦΩΤΟ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Ακολούθησαν η πόλκα Το όνειρόν μου του Λεωνίδα Ραφαήλοβιτς, δεύτερου κατά σειρά αρχιμουσικού της Φ.Ε.Μ. και το έργο Η στέψις της προτομής του Νικόλαου Μάντζαρου του Ezio Sassoli, του πρώτου εκ των τεσσάρων συνολικά Ιταλών αρχιμουσικών που πέρασαν από την ηγεσία της στις αρχές του 20 ου αιώνα.






Εν συνεχεία, σειρά είχαν έργα δύο ακόμη πολύ σημαντικών Κερκυραίων συνθετών: η Μελωδική σκέψη του Σπύρου Δουκάκη (αρχιμουσικός της Φ.Ε.Μ. την περίοδο 1912-1924) και ο Ελληνικός Χορός του Αλέξανδρου Γκρεκ (γεν. διευθυντής σχολών και διδάσκων στη Φιλαρμονική επί σειρά ετών).
 


Σολίστ η υψίφωνος Έλλη Καρύδη -ΦΩΤΟ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Η συνέχεια δόθηκε με έργα των δύο μακροβιότερων αρχιμουσικών στην ιστορία της Φ.Ε.Μ., οι οποίοι αναμφίβολα επέδρασαν όσο κανείς άλλος στην πορεία του σωματείου. Ο λόγος για τους Σωτήριο Κρητικό και Στέφανο Δολιανίτη, που παρέμειναν στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής για 19 και 49 χρόνια αντίστοιχα. Ακουστήκαν τα έργα τους Λεμβωδία και Θα ξαναρθείς. Ακολούθως, παρουσιάστηκαν το Menuetto op.16 του Γεράσιμου Ρομποτή και ο Κερκυραϊκός Χορός Νο.1 του Γεωργίου Περούλη, οι οποίοι πέρασαν από τη Φ.Ε.Μ. στο ξεκίνημα της καριέρας τους.
 


ΦΩΤΟ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Το τελευταίο σκέλος της συναυλίας αφορούσε έργα σύγχρονων δημιουργών καιστελεχών της Φ.Ε.Μ. Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν κατά σειρά τα τραγούδια Η φυγή και Το ρόδο και η δροσιά του Πάνου Στέλιου με σολίστ την υψίφωνο Έλλη Καρύδη, το έργο Βαβέλ του Σπύρου Γραμματικού, καθώς και τα έργα Ελληνικός Χορός – Καραγκιόζης και Μικρό θαλασσινό ταξίδι, του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά και του επίτιμου αρχιμουσικού Σπύρου Μαυρόπουλου, αντίστοιχα.

Η επόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και πάλι στους χώρους του Αχίλλειου.