Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αυστρία καλεί Παξούς» - Ο Θεσμός των Πολιτιστικών Χωριών ξαναπιάνει το νήμα

θεσμός των Πολιτιστικών χωριών
03 Σεπτεμβρίου 2022 / 13:10

Φέτος το χωριό Kirchheim της Αυστρίας καλεί δέκα άτομα από κάθε τόπο – μέλος του θεσμού, για εργαστήρια στην καινοτόμο αγροτική παραγωγή

ΠΑΞΟΙ. Καινούργια δράση για τον Θεσμό των Πολιτιστικών Χωριών για το 2022 βρίσκεται προ των πυλών: Στο πανέμορφο χωριό του Κιρχάιμ, στο κέντρο της Ευρώπης διοργανώνεται ένα τετραήμερο δράσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων προκειμένου να ξαναπιαστεί το νήμα του Ευρωπαϊκού διαλόγου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής επαρχίας. 

Τα 11 χωριά-μέλη του θεσμού είναι τα ακόλουθα:: Mellionnec (Γαλλία), Stroebeck (Γερμανία), Bystre (Τσεχία), Pergine Valdarno (Ιταλία), Porrua (Ισπανία), Killingi Nomme (Εσθονία), Palkonya (Ουγγαρία), Wijk aan Zee (Ολλανδία), Kirccheim (Αυστρία),  Tommerup (Δανία), Παξοί (Ελλάδα). Το 12ο χωριό η Aldeburgh (Αγγλία) αποχώρησε το 2010.

 
 

Το Kirchheim καλεί δέκα (10) άτομα από κάθε τόπο – μέλος του Θεσμού, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν τρία (3) από τα επτά (7) συνολικά εργαστήρια που διοργανώνονται στα πλαίσια αυτού του Τετραήμερου με επίκεντρο την καινοτόμο αγροτική παραγωγή.
 

Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και ξεναγήσεις σε περιοχές γύρω από το χωριό που αφορούν τις καλύτερες πρακτικές κυκλικής αγροτικής παραγωγής, προώθησης πώλησης αγροτικών προϊόντων, βελτίωσης τοπικών υποδομών σε μικρούς Ευρωπαϊκούς δήμους.
 

Οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν σε σπίτια στο Κίρχαϊμ και στα γύρω χωριά. Την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν διάφορες δομές της περιοχής όπως την τοπική φιλαρμονική, την εθελοντική πυροσβεστική ομάδα και τις εγκαταστάσεις της, την Καθολική Εκκλησία με το τοπικό φεστιβάλ της, την παιδική μπάντα και χορωδία, τον τοπικό φρουτόκηπο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια των Πολιτιστικών Χωριών διαθέτοντας σήμερα περισσότερα από 200 διαφορετικά φρουτόδεντρα, την νεοσύστατη Παιδική Χαρά και το Πολιτιστικό Κέντρο του Χωριού.
 

Τα θέματα των εργαστηρίων είναι:

1. Τρόπος παρασκευής του τοπικού παραδοσιακού αλκοολούχου ποτού «ΜΟΣΤ» από μηλίτη

2. Αποστακτήριο στο σπίτι: Πώς να παρασκευάζετε «σναπς» σε μικρό ιδιωτικό αποστακτήριο

3. Παρασκευή ψωμιού με τον παραδοσιακή μέθοδο της Βόρειας Αυστρίας

4. Περιήγηση με τα πόδια στην εξοχή της περιοχής και συλλογή βοτάνων με ταυτόχρονη εξήγηση της χρήσης τους ως τις μέρες μας.

5. Από τη «φύση στο βάζο»: τοπικές μέθοδοι παρασκευής τουρσί τοπικών φρούτων και λαχανικών

6. Δάσος: τόπος γνώσης, αναψυχής και υγείας. Ξενάγηση στο κοντινό δάσος από ειδικό βιολόγο – Στιγμές προσωπικής απόλαυσης στο δάσος με ξεναγό μια ειδικό στα φυτά και ζώα της περιοχής

7.Τρόποι παρασκευής κομπόστ στον κήπο σας εύκολα και απλά

Δηλώστε συμμετοχή άμεσα στο τηλέφωνο: 6944633123, Φαίη Λύχνου 
Ή γράψτε μας στο [email protected]T