Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στην «Ελληνική Λύση» για τα απορρίμματα της Κέρκυρας

Ελληνική Λύση
02 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:47

«Επί του παρόντος εξετάζονται από τη Διαχειριστική Αρχή τα τεύχη δημοπράτησης», απαντά Επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε προσφάτως την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, σχετικά με την ερώτηση που είχε υποβάλει για την προβληματική αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σινκεβίτσιους ανέφερε ότι οι λύσεις διαχείρισης αποβλήτων για την Κέρκυρα έχουν ήδη προσδιοριστεί στο αντίστοιχο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, με τις ελληνικές αρχές να πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο και να διασφαλίσουν την επικαιροποίησή του, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία.

Επιπλέον, αποσαφηνίζει ότι η Επιτροπή έχει αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές και οδηγίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και τη χωριστή συλλογή αστικών αποβλήτων, οι οποίες βρίσκονται στην ευχέρεια των εθνικών αρχών για τη χρησιμοποίησή τους. Ωστόσο, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ότι στις 3 Ιούλιο 2019 εγκρίθηκε έργο συνολικού ύψους 24 εκατ. EUR για συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κέρκυρα, που αφορούσε μία πλήρη εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων. Το έργο αποτέλεσε αντικείμενο πρόσκλησης υποβολής προσφορών, αλλά ακυρώθηκε δύο φορές!

Πλέον, μένει να φανεί εάν θα τελεσφορήσει το έργο, ενόψει της νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών, όπου η αρμόδια διαχειριστική αρχή εξετάζει επί του παρόντος τα τεύχη δημοπράτησης. Με 700 εκατ. ευρώ να διατέθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και άλλα 800 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη 2021-2027, η σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αποκατάσταση ενός πολυετούς προβλήματος. Ο Εμμανουήλ Φράγκος, υπογραμμίζοντας πως το παρόν ζήτημα έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων της Κέρκυρας, στο φυσικό περιβάλλον της, όπως και επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του εν λόγω ζητήματος.

Η απάντηση

«Επί του παρόντος εξετάζονται από τη Διαχειριστική Αρχή τα τεύχη δημοπράτησης», απαντά Επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον τομέα των αποβλήτων στην Ελλάδα και γνωρίζουν επίσης τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη συλλογή και την επεξεργασία των αποβλήτων στη νήσο Κέρκυρα.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια μέσω του μηχανισμού JASPERS. Εν προκειμένω, οι λύσεις διαχείρισης αποβλήτων για την Κέρκυρα έχουν ήδη προσδιοριστεί στο αντίστοιχο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο και να διασφαλίσουν την επικαιροποίησή του, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία. Καταρχήν, η Επιτροπή δεν υποδεικνύει συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων σε ένα κράτος μέλος, εκτός εάν διατυπωθεί σχετικό αίτημα από τις εθνικές αρχές.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων και κατευθυντήριες γραμμές για τη χωριστή συλλογή των αστικών αποβλήτων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές αρχές. Στις 3 Ιουλίου 2019 εγκρίθηκε έργο συνολικού ύψους 24 εκατ. EUR για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στην Κέρκυρα.

Αφορά την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων για την επεξεργασία μικτών αποβλήτων (35 000 τόνοι/έτος) και χωριστά συλλεγόμενων βιολογικών αποβλήτων (12 500 τόνοι/έτος), συμπεριλαμβανομένης μονάδας λιπασματοποίησης και της παραγωγής βιοαερίου. Το έργο έχει αποτελέσει αντικείμενο πρόσκλησης υποβολής προσφορών, αλλά ακυρώθηκε δύο φορές.

Ενόψει νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών, η αρμόδια διαχειριστική αρχή εξετάζει επί του παρόντος τα τεύχη δημοπράτησης.

Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, διατέθηκαν περίπου 700 εκατ. EUR για την αντιμετώπιση της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει χάσει πιστώσεις. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, περίπου 800 εκατ. EUR έχουν επίσης προγραμματιστεί για την ολοκλήρωση και την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα».