Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς μάσκες και self test ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

ΣΧΟΛΕΙΑ
01 Σεπτεμβρίου 2022 / 15:22

Σε ύφεση η πανδημία στην Κέρκυρα. Χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό συνιστούν οι ειδικοί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά self test ανοίγουν τα σχολεία την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Το νέο πρωτόκολλο που δόθηκε στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας περιλαμβάνει ήπια και ελάχιστα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
 
Η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τα σχολεία έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Η χρήση προστατευτικής μάσκας παραμένει προαιρετική, ενώ όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα μένει σπίτι.

Παράλληλα συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η απομόνωση διακόπτεται μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα και πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Η επιστροφή στο σχολείο γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες. Επιπλέον τηρείται το μέτρο της υγιεινής των χεριών και του επαρκή αερισμού.

Σε περίπτωση ωστόσο  αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν.
 
«Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ήπια. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική όπως και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ», δήλωσε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος.
 
Σε ύφεση η πανδημία στην Κέρκυρα
 
Σύμφωνα πάντως με κύκλους επιδημιολόγων δεν ισχύει ότι ο ιός είναι ενδημικός αλλά προβάλλεται ως μια επιλογή κρατών να το αντιμετωπίσουν έτσι. Στην Κέρκυρα μετά την μεγάλη έξαρση του κορονοϊού στις αρχές του καλοκαιριού που αποτυπώθηκε και στο νοσοκομείο με νοσηλείες ακόμη και θανάτους, χωρίς ωστόσο να φτάνουν στα επίπεδα του μεγάλου αριθμού θετικών κρουσμάτων, η πανδημία πλέον βρίσκεται σε ύφεση. Το  Νοσοκομείο πλέον έχει αποφορτιστεί και ο αριθμός των νοσηλειών είναι μικρότερος σε σχέση με το διάστημα που προηγήθηκε.
 
Όπως τόνισε στην «Ε» ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος τα μέτρα όπως αποφυγή συνωστισμού, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δη από ευπαθείς ομάδες και του στενού τους περιβάλλοντος θα πρέπει να τηρούνται, ενώ συστήνεται ο εμβολιασμός με δ’ δόση για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ