Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υποχρεωτική πρόσληψη διπλωματούχων προπονητών όλες οι ομάδες 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
29 Αυγούστου 2022 / 15:58
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια από τις αναγκαστικές αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουν και οι ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου είναι η πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια από τις αναγκαστικές αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσουν και οι ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου είναι η πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή. Ως και την περσινή σεζόν αυτή την υποχρέωση την είχαν οι ομάδες της Α΄ κατηγορίας (στην ΕΠΣ Κέρκυρας), αλλά αυτό δεν θα ισχύσει φέτος, αφού η ΕΠΟ κοινοποίησε τον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου, αγωνιστικής περιόδου 2022-23 που στο  άρθρο 6 αναφέρει για Υποχρέωση πρόσληψης προπονητή από Ερασιτεχνικά Ποδοσφαιρικά Σωματεία και Π.Α.Ε.

Μάλιστα λέει στην παρ. 1… «Τα Ερασιτεχνικά Ποδοσφαιρικά Σωματεία και οι Π.Α.Ε. υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και να απασχολούν προπονητές σε όλα τα τμήματά τους κατόχους Διπλώματος UEFA / Ε.Π.Ο. και αντίστοιχα Προπονητικής Ταυτότητας UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ»

Στο 2 άρθρο που ενδιαφέρει τις 34 ομάδες της ΕΠΣΚ που θα συμμετάσχουν στα τοπικά πρωταθλήματα ξεκαθαρίζει την υποχρεωτική πρόσληψη αναφέροντας… «Στα Πρωταθλήματα ευθύνης των Ε.Π.Σ. η πρόσληψη προπονητή με Προπονητική Ταυτότητα UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες Πρωταθλημάτων τους».

Μόνο σε περίπτωση όπου ο τοπικός Σύνδεσμος προπονητών δεν έχει επαρκή αριθμό για όλες τις ομάδες η ΕΠΣ έρχεται σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., η οποία θα αποφασίζει. Θα εξαιρεθούν της υποχρέωσης οι ΕΠΣ που θα έχουν τέτοιο  πρόβλημα.

Για την Κέρκυρα ο Σύνδεσμος προπονητών έχει πάνω από 60 μέλη, ενεργά μπορεί να είναι πάνω από 40-45 οπότε τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, πράγμα που σημαίνει ότι ΟΛΕΣ οι ομάδες υποχρεωτικά πρέπει να προσλάβουν προπονητή, με ότι αυτό συνεπάγεται (αμοιβή, ασφαλιστική ικανότητα ίσως κλπ).

Όσο για την ΑΕ Λευκίμμης και τον Αστέρα Πετριτή που θα μας εκπροσωπήσουν στην Γ΄ Εθνική, πρόβλημα δεν υπάρχει και ο Παναγιώτης Κορομπόκης και ο Γιάννης Σφακιανάκης (αντίστοιχα) διαθέτουν το απαραίτητο δίπλωμα που πρέπει να είναι UEFA Α. Μόνο σε περίπτωση που μια ομάδα Γ΄ Εθνικής ανέβηκε φέτος και διατηρεί τον ίδιο προπονητή που είχε στο τοπικό και δεν έχει UEFA Α, αλλά UEFA Β, θα μπορεί για τη σεζόν 2022-23 να συνεχίσει με αυτόν, αλλά θα πρέπει μέσα στη σεζόν να συμμετάσχει στη σχολή UEFA A που θα υλοποιήσει η Ε.Π.Ο. εντός της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023.

 Οι Ακαδημίες που παίρνουν μέρος στα πρωταθλήματα υποδομών υποχρεωτικά πρέπει να έχουν διπλωματούχο προπονητή, ενώ υπάρχει η διαφοροποίηση που αναφέρει:

«Κάθε Ποδοσφαιρικό Σωματείο που διαθέτει τμήματα υποδομών και συμμετέχει στα Πρωταθλήματα υποδομών της Ε.Π.Σ., υποχρεούται σε συνεργασία με προπονητή. Προπονητής των τμημάτων υποδομών ενός Ποδοσφαιρικού Σωματείου μπορεί να είναι και ένας ποδοσφαιριστής του, που διαθέτει το κατάλληλο Δίπλωμα UEFA / Ε.Π.Ο., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 13 παρ. 4 του παρόντος».

Σε περιπτώσεις μη πρόσληψη προπονητή υπάρχουν κυρώσεις για την ομάδα (χρηματικό πρόστιμο ως πέρσι).

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια