Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια της Π.Ε. Κέρκυρας

ΓΚΙΚΑΣ
26 Αυγούστου 2022 / 17:04

Καταβάλλλεται προσπάθεια του Υπουργείου να υπάρξει ανάδοχος για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων έως το τέλος του χρόνου

ΑΘΗΝΑ. (Πολιτικό Γραφείο Στέφανου Γκίκα) Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της Π.Ε. Κέρκυρας.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκίκα για τον διαγωνισμό για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της Π.Ε. Κέρκυρας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ήδη ο Δήμος Παξών συμπεριλαμβάνεται στην προκήρυξη των 15 πρώτων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του δεύτερου κύκλου (Β1) του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».Θα ακολουθήσουν οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας σε επόμενο κύκλο (Β4).

Συνολικά προβλέπεται η διεξαγωγή τεσσάρων κύκλων αναθέσεων για περίπου 229 διακριτές μελέτες για τις 768 Δημοτικές Ενότητες της χώρας.

Το μεγάλο αυτό έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το κόστος για την Π.Ε. Κέρκυρας να ανέρχεται συνολικά στα 4.334.102,79 Ευρώ. Συγκεκριμένα για τους Παξούς προβλέπονται 499.292,99 Ευρώ, την Κεντρική Κέρκυρα 1.760.498,91 Ευρώ, την Βόρεια Κέρκυρα 1.306.232,93 Ευρώ και την Νότια Κέρκυρα 768.077,96 Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, αλλά και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, τις περιοχές προστασίας, τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, τις οριοθετήσεις ρεμάτων, τις περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, τα δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Συμπεριλαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά και τη διαχείριση συνεπειών από φυσικές ή και τεχνολογικές καταστροφές.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ από τονΥφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά,για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα που έχει αναλάβει η Κυβέρνησή μας, την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας μας.
Σε ότι αφορά στην Π.Ε. Κέρκυρας, με ενημέρωσε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου είναι, να υπάρχει Ανάδοχος για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων έως το τέλος του χρόνου.
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι μελετητές θα έρθουν στην Κέρκυρα και στους Παξούς για να συνεργαστούν με τους Δήμους και τους λοιπούς θεσμικούς φορείς, ώστε οι μελέτες να ανταποκρίνονται στις ιδιομορφίες και στις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής