Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ στη Σαντορίνη

Εργατικό Κέντρο
25 Αυγούστου 2022 / 15:25

«Φαίνεται πως εδώ οι εργοδότες επιθυμούν "σκληρό ροκ" για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Σαντορίνης:

«Ανεξάρτητα από την νομοτελειακή αντιπαράθεση συμφερόντων, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της Σαντορίνης, κάθισαν πολιτισμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την διαμόρφωση των όρων εργασίας και αμοιβής στο νησί τους.

Στην Κέρκυρα, με απόλυτη ευθύνη των εργοδοτικών οργανώσεων της Ένωσης Ξενοδόχων, του AOCTA και των υπόλοιπων εργοδοτών, δεν προχωράει και δεν εξελίσσεται τίποτα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει κάθε μέρα να βρίσκονται στα «ταμπούρια» για «ένα κομμάτι ψωμί», στο μεροκάματο του τρόμου.

Το Ε.Κ.Κ. καλεί τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη συσπείρωση και συμμετοχή στους αγώνες. Φαίνεται πως εδώ οι εργοδότες επιθυμούν «σκληρό  ροκ» για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό θέλουν, αυτό θα έχουν...»
 
Η ανακοίνωση του συνδικάτου της Σαντορίνης

«Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας, Νομού Κυκλάδων»
Η υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη Σαντορίνη, δικαιώνει την απόφαση των εργαζομένων πριν από τέσσερα χρόνια να οργανωθούν και να ιδρύσουν Συνδικάτο, να παλέψουν για να βελτιωθεί το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς.

Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη σημαντικότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι έρχεται την εποχή που όλες οι αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔπου διέλυσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις είναι σε ισχύ, δημιουργώντας για τους εργαζόμενους μια κόλαση για πάνω από 10 χρόνια, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε κλάδο που απέφερε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το γεγονός ότι ξεπεράσαμε εμπόδια όπως οι αντεργατικοί νόμοι που αντιπαλέψαμε, οι υπογραφές ηγεσιών στην Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού σε συλλογικές συμβάσεις που μείωσαν τους μισθούς και αφαίρεσαν δικαιώματα, μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα, ώστε να επιστρέψουν όλοι όσους έδιωξε η αντεργατική πολιτική και οι εργοδοτικές πρακτικές που επέβαλλαν εργασιακό μεσαίωνα.

Έχουμε επίγνωση ότι το πρώτο αυτό βήμα ούτε καλύπτει το σύνολο των αυξημένων αναγκών των συναδέλφων, ούτε εξασφαλίζεται η τήρηση ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε και λύνει το τεράστιο ζήτημα της εποχικότητας, δηλαδή να δουλεύει κανείς έξι μήνες για να ζήσει δώδεκα.

Όμως είναι βέβαιο ότι η αρχή έγινε. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το Συνδικάτο μας πιο μαζικό, πιο δυνατό, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη αυτό που αξίζουμε. Σύγχρονα δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράψαμε.
Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι του νησιού να γραφτούν όλοι στο σωματείο μας, για να  προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε την επόμενη σκληρή μάχη που θα είναι η εφαρμογή της σύμβασης μας.