Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμόμυλου: Εξώδικο προς την Κτηματική Υπηρεσία για την παραλιακή της Γαρίτσας

Γαρίτσα
24 Αυγούστου 2022 / 14:28

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητείται την Παρασκευή το θέμα της αποκατάστασης του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξώδικο προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου αναμένεται να κοινοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμομύλου μετά τις αρνητικές εξελίξεις για το έργο της αποκατάστασης του παραλιακού τοιχίου και πεζοδρομίου της Γαρίτσας από το ύψος του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης μετά τη δεύτερη και τελεσίδικη απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην προσφυγή ανάκλησης κατά της υπ. αρ. 13/2022 πράξης της Υπηρεσίας Επιτρόπου που κατέθεσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει κατά τον προσυμβατικό έλεγχο τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου, με το σκεπτικό ότι το εν λόγω έργο δεν άπτεται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς το παραλιακό μέτωπο της Γαρίτσας μετά τον αποχαρακτηρισμό του από τον ΟΛΚΕ ανήκει πλέον στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και όχι στην ΠΙΝ μέχρι να αποδοθεί στο Δήμο Κ. Κέρκυρας.

Επιπλέον η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, απορρίφθηκε διότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί το έργο ως κατεπείγον, καθώς οι ζημίες και οι φθορές προϋπήρχαν του «Μπάλλου» και έτσι η διαδικασία που είχε ενεργοποιήσει η ΠΙΝ για να εντάξει το έργο της αποκατάστασης στις περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης» με τη σύναψη δημόσιας σύμβασης με απευθείας ανάθεση με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν μπορούσε να υποστηριχθεί..

Μετά την εξέλιξη αυτή η ΠΙΝ κατέθεσε προσφυγή ανάκλησης ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο την απέρριψε. Στη συνεδρίαση του ΔΣ , παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Κ. Ζορμπά και Μ. Ορφανουδάκη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Ν. Καλόγερου, καθώς και των δυο προηγούμενων Προέδρων του Συλλόγου κ. Μητσιάλης και κ.Κρεμόνας υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την παραλιακή της Γαρίτσας αλλά και για την ανάπλαση του Άλσους Γαρίτσας- Ανεμόμυλου.

Τι αποφασίστηκε

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμομύλου Παντελής Κοντός, το ΔΣ αποφάσισε να επιδώσει εξώδικο προς την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπου θα τονίζεται η επικινδυνότητα της κατάστασης για τους πεζούς θεωρώντας εκείνους ως υπεύθυνους σε περίπτωση ατυχήματος.

Παράλληλα αποφασίστηκε η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΙΝ να πραγματοποιήσει αυτοψία στα σημεία και να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας , καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους υπάρχουν σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. «Η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΙΝ θα ελέγξει τον χώρο και ενδεχομένως να τοποθετηθεί φωτισμός στα επίμαχα σημεία για την ασφάλεια των πεζών», ανέφερε ο κ.Κοντός.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το έργο της επισκευής του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από επερώτηση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου. Αντιπροσωπεία μάλιστα της παράταξης πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Κέρκυρα, με αντικείμενο την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου από το Υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο.

Ωστόσο με βάση την ενημέρωση που έλαβε, η διαδικασία κωλύεται, καθώς εκκρεμεί η διευκρίνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δύο κοινόχρηστων χώρων (πλατεία ηρώου και παιδική χαρά στην περιοχή της Σπηλιάς), οι οποίοι εμφανίζονται «ορφανοί» στο κτηματολόγιο αλλά και η αποσαφήνιση της νομιμότητας εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του ΝΑΟΚ που βρίσκονται εντός του αιγιαλού. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στα αρμόδια Υπουργεία από τη Δήμαρχο Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου αλλά και από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι σήμερα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ