Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τελεσίδικο «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παραλιακή της Γαρίτσας

Γαρίτσα
22 Αυγούστου 2022 / 16:00

Τη «χρυσή τομή» για την αποκατάσταση του επίμαχου τμήματος των 500 μέτρων αναζητά η ΠΙΝ, λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει για τους πεζούς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο κενό έπεσε η προσφυγή ανάκλησης που κατέθεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας από το ύψος του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο με την τύχη πλέον του έργου να είναι στον αέρα.

Η νέα απορριπτική απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται ως συνέχεια της πρώτης ετυμηγορίας του δικαστηρίου, που έβαλε «στοπ» στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει κατά τον προσυμβατικό έλεγχο τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου, με το σκεπτικό ότι το εν λόγω έργο δεν άπτεται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς το παραλιακό μέτωπο της Γαρίτσας μετά τον αποχαρακτηρισμό του από τον ΟΛΚΕ ανήκει πλέον στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και όχι στην ΠΙΝ.

Επιπλέον η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, απορρίφθηκε διότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί το έργο ως κατεπείγον.

Το σκεπτικό

Στη νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κοινοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στην Περιφέρεια, οι προσφυγές ανάκλησης κατά της υπ. αρ. 13/2022 πράξης της υπηρεσίας Επιτρόπου που κατέθεσαν τόσο η ΠΙΝ όσο και η ανάδοχος εταιρεία απορρίφθηκαν ως αβάσιμες. Κι αυτό διότι με το σκεπτικό δεν δικαιολογούνταν και πάλι το κατεπείγον του έργου.

«Εν προκειμένω, όπως έχει καταδειχθεί, οι επίμαχες φθορές, καθώς και ο κίνδυνος δημιουργίας νέων φθορών υφίσταντο πολύ πριν την κακοκαιρία «Μπάλλος». Συνεπώς ανεξαρτήτως του εάν οι εργασίες που αφορά το έργο είναι μόνον οι αναγκαίες, δεν προκύπτει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ αφενός της φερόμενης ως κατεπείγουσας ανάγκης αποκατάστασης των φθορών του τοιχίου και του πεζοδρομίου του επίμαχου τμήματος που αφορά το έργο και αφετέρου των επικαλούμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων του Νοεμβρίου 2021. Τουναντίον, η προσφυγή στις έκτακτες διαδικασίες ανάθεσης δεν γίνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Μπάλλο» αλλά προς αντιμετώπιση των πάγιων αναγκών της αναθέτουσας αρχής, οι οποίες είχαν ήδη ανακύψει πριν την εμφάνιση των εκτάκτων αυτών καιρικών φαινομένων και συνίστανται στην αποκατάσταση των προϋπαρχουσών φθορών που οφείλονται στη διάβρωση του τοιχίου από τη θραύση θαλλάσσιωνκυμάτων επ'αυτού, καθώς και στην κακοκαιρία του 2019» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Συνάντηση με την Κτηματική

Μετά την νέα αρνητική εξέλιξη η ΠΙΝ αναζητά τη «χρυσή τομή», προκειμένου να αποκατασταθεί το επίμαχο τμήμα των 500 μέτρων που έχει απομείνει και που μέρα με τη μέρα η κατάστασή του επιδεινώνεται εγκυμονώντας κινδύνους για τους περαστικούς. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, και των Αντιπεριφερειρχών Κ. Ζορμπά και Μ. Ορφανουδάκη με την διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Κέρκυρα Μ. Αρμενιάκου την περασμένη Παρασκευή. «Θα επαναδημοπρατήσουμε το έργο. Ψάχνουμε να βρούμε τη φόρμουλα για να το επιτύχουμε, και το διερευνούμε και νομικά ώστε να μην πέσουμε στο σκόπελο του κατεπείγοντος», τόνισε στην «Ε» ο κ. Ορφανουδάκης, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο και κύριο πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Ενημερώσαμε εγγράφως την Κτηματική Υπηρεσία ότι της παραχωρούμε το 1 εκατ. ευρώ που έχουμε δεσμεύσει αλλά και τις μελέτες για να εκτελέσει το έργο, ωστόσο μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων.

Το έργο της επισκευής πάντως του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή μετά από επερώτηση του επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ