Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με τη συναυλία του Σαββάτου ολοκληρώθηκε το 1st Balkan Horn Meeting

Balkan Horn Meeting
22 Αυγούστου 2022 / 10:29

Το Συμπόσιο διοργάνωσαν από κοινού ο α΄ κορυφαίος κορνίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κώστας Σίσκος, το «Keras Horn Ensemble» και η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας», με τη στήριξη και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την καταληκτική συναυλία του Σαββάτου 20 Αυγούστου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Προσκοπείου (Φαληράκι), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διαβαλκανικού Συμποσίου Κόρνου (1st Balkan Horn Meeting).

Το Συμπόσιο διοργάνωσαν από κοινού ο α΄ κορυφαίος κορνίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κώστας Σίσκος, το «Keras Horn Ensemble» και η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας», με τη στήριξη και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Το 1st Balkan Horn Meeting φιλοξενήθηκε στην Κέρκυρα το διάστημα από 17 έως και 20 Αυγούστου, δίνοντας την ευκαιρία σε περίπου 50 ερασιτέχνες και επαγγελματίες κορνίστες (και όχι μόνο) κάθε ηλικίας και επιπέδου, από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τη μουσική εκτέλεση και τη διδασκαλία του συγκεκριμένου οργάνου.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς από τον Κώστα Σίσκο και ορισμένους από τους προσκεκλημένους ξένους επαγγελματίες κορνίστες, το πρόγραμμα της σαββατιάτικης συναυλίας, άνοιξε με τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης και το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου, να ερμηνεύουν από κοινού το Chariots of fire του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Στη συνέχεια, με τον διεθνώς καταξιωμένο μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό να διευθύνει τους συμμετέχοντες του Συμποσίου, ακούστηκαν  διασκευές του Κερκυραϊκού Χορού (Ρούγα), αριών από τις όπερες Boheme και Turandot του Giacomo Puccini και του α΄ μέρους της 5ης Συμφωνίας του Ludwig van Beethoven, αλλά και μια επιλογή της Μαρίας Δελή με πολύ γνωστά αποσπάσματα έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου.

Μεσολάβησαν άλλα τρία έργα από το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας» (με soloists τους τρομπετίστες Λευτέρη Βασιλάκη, Δημήτρη Παραμυθιώτη και Σπύρο Νίκα), για να ξαναπάρουν ακολούθως τη σκυτάλη τα κόρνα με τα πρωτότυπα έργα Επιστροφή και 715 που συνέθεσαν για την περίσταση οι Μαρία Δελή και Σάββας Τσιλιγκιρίδης, αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια επιλογή αποσπασμάτων  δύο εν των γνωστότερων έργων του Richard Strauss (Τάδε έφη Ζαρατούστρα και Συμφωνία των Άλπεων) και με δημοφιλείς μελωδίες κινηματογραφικής μουσικής των James Horner και John Williams.

Τη συναυλία προλόγισε η Μαρία Φωτιά, η οποία επιμελήθηκε και τις περισσότερες  διασκευές/ενορχηστρώσεις των έργων του προγράμματος.