Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώνεται το 1st Balkan Horn Meeting

1st Balkan Horn Meeting
19 Αυγούστου 2022 / 15:48

Από το «Keras Horn Ensemble» και τον Κερκυραίο κορνίστα Κώστα Σίσκο (κορυφαίος Α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), με συμμετέχοντες περί τους 50 κορνίστες κάθε ηλικίας και επιπέδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις ημέρες αυτές φιλοξενούνται στην Κέρκυρα οι εργασίες του 1ου Διαβαλκανικού Συμποσίου Κόρνου (1st Balkan Horn Meeting), που διοργανώνεται από το «Keras Horn Ensemble» και τον Κερκυραίο κορνίστα Κώστα Σίσκο (κορυφαίος Α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), με συμμετέχοντες περί τους 50 κορνίστες κάθε ηλικίας και επιπέδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Παρασκευής 19 Αυγούστου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της βασικής συνδιοργανώτριας της εκδήλωσης, Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας».

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Κώστας Σίσκος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη τιμή που νιώθει για το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτή, την οποία μαζί με το «Keras Horn Ensemble» σχεδίαζαν από καιρό, έλαβε σάρκα και οστά.

Ακολούθως, ο προσκεκλημένος διακεκριμένος αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός (μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών), δήλωσε ενθουσιασμένος που ξαναβρίσκεται στην Κέρκυρα και κάλεσε το κοινό του νησιού στην καταληκτική σαββατιάτικη συναυλία της διοργάνωσης (βλ. παρακάτω), ευελπιστώντας ότι το ποικίλο μουσικό της πρόγραμμα θα ικανοποιήσει όλους τους ακροατές.



Τις εντυπώσεις τους για το 1st Balkan Horn Meeting εξέφρασαν και οι διακεκριμένοι Βαλκάνιοι κορνίστες που βρέθηκαν στην Κέρκυρα ως προσκεκλημένοι των διοργανωτών. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι α΄ κορνίστες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας, της Όπερας της Σερβίας, της Κρατικής Ορχήστρας του Μαυροβουνίου, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πρίστινας, ο καθηγητής κόρνου του Πανεπιστημίου των Τιράνων κ.ά.

Όλοι τους μίλησαν με θερμά λόγια για τη διοργάνωση, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και «επαναστατική», τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που στα Βαλκάνια δίνεται η ευκαιρία σε τόσους κορνίστες από διαφορετικές χώρες και ανεξαρτήτως ηλικίας, να συνυπάρξουν για αρκετές ημέρες στο πλαίσιο ενός κοινού σκοπού. Μεταξύ άλλων επισήμαναν και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της διοργάνωσης από αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη συνέχισή της, καθώς μπορεί να αποτελέσει και μία χαρακτηριστική αφορμή «πολιτιστικού τουρισμού».



Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Φ.Ε. «Καποδίστριας», Χάρης Ζερβός, ευχαρίστησε θερμά τον Κώστα Σίσκο και τον Ανδρέα Πυλαρινό, όπως επίσης και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και όλους τους χορηγούς, για την οικονομική στήριξη που παρείχαν. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα η διοργάνωση αυτή να καταστεί θεσμός που παράλληλα θα προσελκύει νέα παιδιά στη μουσική.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο αρχιμουσικός της Φ.Ε. «Καποδίστριας», Μιχάλης Μιχαλόπουλος, ο οποίος μίλησε για το background της διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι ο Κώστας Σίσκος και στο παρελθόν επιμελήθηκε σειράς σεμιναρίων κόρνου αρχικά σε τοπικό επίπεδο, αργότερα σε πανελλαδικό και πλέον σε διαβαλκανικό. Ευχήθηκε δε, η διοργάνωση αυτή σύντομα να γίνει και πανευρωπαϊκή.

Επιστέγασμα του 1st Balkan Horn Meeting θα είναι η συναυλία των συμμετεχόντων σε αυτό, η οποία θα λάβει χώρα στο Προσκοπείο (Φαληράκι) το Σάββατο 20 Αυγούστου, υπό τη διεύθυνση των Ανδρέα Πυλαρινού και Μιχάλη Μιχαλόπουλου.

Το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει διασκευές έργων παραδοσιακής, κινηματογραφικής και κλασικής μουσικής των Beethoven, Puccini, Williams κ.ά. (σε επιμέλεια της Μαρίας Φωτιά), αλλά και δύο έργα που συνέθεσαν ειδικά για την περίσταση οι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί Μαρία Δελή και Σάββας Τσιλιγκιρίδης.