Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ: «Καντάδα Πόντου, μια λαϊκή όπερα»

Παλαιό Φρούριο
17 Αυγούστου 2022 / 10:45

Στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας στις 24 και 25 Αυγούστου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας στις 24 και 25 Αυγούστου η μουσική παράσταση ΚΑΝΤΑΔΑ ΠΟΝΤΟΥ μια λαϊκή όπερα με το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ.  

O τζίτζικας (ή τέττιξ με δύο ταυ) από τη φύση του συνδέεται με τη διαδικασία της μεταμόρφωσης, όταν από νύμφη γίνεται ενήλικας. Το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ (με τρία ταυ) μέσω της λαϊκής όπερας «Καντάδα Πόντου» καταθέτει τη δική του φαντασιακή εκδοχή της αναγκαστικής «μεταμόρφωσης» μιας κοινωνίας.

Η εγκατάσταση ποντιακού προσφυγικού πληθυσμού στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης αναγκάζει τις δύο αλληλοεπηρεαζόμενες πλευρές να αναθεωρήσουν αντιλήψεις και συνήθειες.

Σε αντιστοιχία με το 1922, ο χώρος του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, με σκηνικό το ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες από εκείνη την εποχή, θα αποτελέσει τον κοινό τόπο, όπου η συλλογική μας μνήμη ―το 2022― αναδεικνύει στοιχεία και καταστάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στην ωμότητα της Ιστορίας.



Μέσα από το οπερατικό δράμα, την αριστοφανική σάτιρα και το λαϊκό θέαμα οι ΤΕΤΤΤΙΞ, σε συνεργασία με την κινησιολόγο Eugenia Demeglio, μεταμορφώνουν τον κεμεντζέ και το μαντολίνο γεννώντας μια νέα οντότητα, σ’ ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα προβληματίζει και στιγματίζει, όμως ταυτόχρονα ανανεώνει, αναζωογονεί και εμπνέει.
 
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr  
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70’
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 
μέλη των ΤΕΤΤΤΙΞ
 
σύνθεση / επίβλεψη: Νίκος Ιωακείμ, Σταμάτης Πασόπουλος
φαγκότο: Ρέα Πικίου
πλήκτρα: Κατερίνα Κωνσταντούρου
ηλεκτρικό μπάσο: Χάρης Παζαρούλας
κρουστά: Παναγιώτης Ζιάβρας
υπεύθυνη παραγωγής: Ειρήνη Αμανατιάδου
 
σε συνεργασία με
 
τραγούδι: Νατάσα Τσακηρίδου, Αμαλία Τσεκούρα
κίνηση/ σκηνοθεσία: Μ. Eugenia Demeglio
φωτισμοί: Ελένη Χούμου
παραγωγή: ΕΝ ΕΞΑΛΛΩ, ΤΕΤΤΤΙΞ