Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάνυξη «προσφύγων» στον Αη Γιώργη – Συναυλία εν μέσω θεομηνίας (ΦΩΤΟ)

αυγουστιάτικη Πανσέληνος
13 Αυγούστου 2022 / 14:04

«Μενεξέδες και Ζουμπούλια. Από τη Σμύρνη στην Κέρκυρα με γέφυρα τη μουσική»... και την βροχή!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρασκευή 12/08 και η αυγουστιάτικη Πανσέληνος εορτάζεται ποικιλοτρόπως σε όλο το νησί. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είχε προγραμματίσει τη μουσική εκδήλωση «Μενεξέδες και Ζουμπούλια. Από τη Σμύρνη στην Κέρκυρα με γέφυρα τη μουσική».



 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ιδικά αφιερωμένη στην παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην Κέρκυρα. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την εκδήλωση να λαβαίνει χώρα, στον ανοιχτό χώρο, μπροστά από την εκκλησία του Αη Γιώργη. Το ξέσπασμα της ξαφνικής μπόρας κατάστησε το σχεδιασμό μη εφικτό, καθώς η ένταση του ανέμου ήταν φοβερή και η βροχή έτρεψε μέρος του κόσμου, που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται, σε άτακτη φυγή.



φωτο: Φαίδρα Γραμμένου
 

Η Έφορος κ. Ρηγάκου και ο Πέτρος Γάλλιας, οι βασικοί εμπνευστές αυτής της εκδήλωσης, δεν πτοήθηκαν από τη θεομηνία και βάλθηκαν να στήσουν εκ νέου την εκδήλωση, εντός του ναού του Αγίου Γεωργίου. Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε σωτήρια καθώς έτσι μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η συναυλία.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή


Πέραν τούτου, όσοι και όσες είχαν την τύχη να παραβρεθούν, απόλαυσαν την φανταστική ακουστική του ναού, εξαιρετικές μουσικές ερμηνείες και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ έξω ο άνεμος λυσσομανούσε, αστραπές φώτιζαν τον ορίζοντα και οι κεραυνοί έκαναν αισθητή την βροντερή τους παρουσία.





Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και η συγκίνηση έντονη. Ήταν αυτός ο ναός που φιλοξένησε τους πρόσφυγες όταν πρωτοήρθαν στην Κέρκυρα. Οι απόγονοι τους μετά από 100 χρόνια βρέθηκαν στον ίδιο ιερό τόπο, το καταφύγιο των προγόνων τους.

Παράλληλα, νωρίτερα στο χώρο της εκκλησίας εγκαινιάσθηκε η έκθεση υδατογραφίας του κ. Σπύρου Μουρατίδη «Το Χρέος». Εκτίθεται επίσης μέρος του ιστορικού αρχείου του Στρατηγού Δημητρίου Θεοτόκη (1874-1923), ως τιμητική μνεία στην μεγάλη του συμβολή κατά την διάσωση χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων, την περίοδο της υποχώρησης του ελληνικού στρατού, το καλοκαίρι του 1922. Επίσης θα είναι ανοικτή στο κοινό η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Καταφύγιο. Κέρκυρα, Πρόσφυγες 1922-1924» που φιλοξενείται στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Φρουρίου.