Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Φιλαρμονικές της πόλης τίμησαν τον Άγιο - Οι καθιερωμένες συναυλίες για τους εορτασμούς του πολιούχου (ΦΩΤΟ)

Φιλαρμονικής Μάντζαρος.
13 Αυγούστου 2022 / 09:23

Μετά τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών, οι Φιλαρμονικές επέστρεψαν για τις συναυλίες στο πάλκο της Άνω Πλατείας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα μουσικά σώματα των τριών Φιλαρμονικών της πόλης έδωσαν και φέτος τις καθιερωμένες θερινές τους συναυλίες στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών του πολιούχου, Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση και του γεγονότος της λύσης της πολιορκίας του νησιού από τους Οθωμανούς, το 1716. Μετά από τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών λόγω πανδημίας, και οι τρεις Φιλαρμονικές επέστρεψαν για τις συναυλίες αυτές στον συνήθη χώρο του πάλκου της Άνω Πλατείας.

Τον κύκλο των συναυλιών άνοιξε, την Τετάρτη 10 Αυγούστου, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Μάντζαρος. Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη παρουσίασε ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από συνθέσεις των John Philip Sousa (The thunderer, με το οποίο και ξεκίνησε η συναυλία), Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (καντάτα Ulisse agli Elisi), Camille Saint-Saëns (Danse Bacchanale), Alfred Reed (El Camino Real), αλλά και μία επιλογή διασκευασμένων μελωδιών από δημοφιλή έργα του Σταύρου Ξαρχάκου. Ως είθισται, ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε η “Αλλαγή Φρουράς” (The trumpeter on Guard, του E.O. Neske) με soloist φέτος τον τρομπετίστα Αλέξανδρο Μαυρόπουλο.



.
soloist ο τρομπετίστας Αλέξανδρος Μαυρόπουλος


Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, τη σκυτάλη πήρε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Ένωσης Καποδίστριας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Το πρόγραμμα άνοιξε όπως πάντα με το Απολυτίκιο του Αρίστου Μοναστηριώτη, για να ακολουθήσουν έργα των Paul Anka, Μίκη Θεοδωράκη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ernesto Lecuona, αλλά και επιλογές μελωδιών των Giuseppe Verdi και Nino Rota. Soloists της συναυλίας ήταν ο Γιώργος Ρέγγης (soprano σαξόφωνο) στο Il Postino του L. Bacalov, οι νεαροί τρομπετίστες Λευτέρης Βασιλάκης και Δημήτρης Παραμυθιώτης στο The rose του A. Mc Broom και ο Στέφανος Δαφνής (επίσης με τρομπέτα) στο The lonely shepherd του J. Last.




Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου
 

Οι τριήμερες μουσικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 12 Αυγούστου, με τη συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), που άνοιξε το πρόγραμμά του με το εμβατήριο Απήδαλος Ναυς (σε α΄ εκτέλεση) του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, ο οποίος και διεύθυνε τη συναυλία.



Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη


Εν συνεχεία, ακούστηκαν έργα των Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (Grande Sinfonia Militare), Διονύσιου Λαυράγκα (Χωριάτικος χορός από την Ελληνική Σουίτα Νο1), Andrew Duncan, Μίμη Πλέσσα κ.ά. Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος ήταν η σύμπραξη της μπάντας της Παλαιάς Φιλαρμονικής με τον γνωστό μπασοβαρύτονο Παναγιώτη Πράτσο, στο Τραγούδι του ταυρομάχου από την όπερα Carmen του Georges Bizet και στα Granada και What a wonderful world των Augustin Lara και Bob Thiele-George David Weiss, αντίστοιχα. Αν και η ξαφνική μπόρα δεν επέτρεψε να εκτελεστούν τα τελευταία έργα του κανονικού προγράμματος, η Μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής πρόλαβε κι αποχαιρέτησε το πολυάριθμο κοινό συνοδεύοντας τον Παναγιώτη Πράτσο στο O sole mio.