Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τα Μωμοέρια» για πρώτη φορά στους δρόμους της Κέρκυρας στις 20 Αυγούστου

Μωμοέρια
11 Αυγούστου 2022 / 21:23
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ποντιακό πανηγύρι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων 19.30 οι μωμογεροι στην πόλη και 21.00 έναρξη πανηγυριού στο Παλιό Λιμάνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σάββατο 20 Αυγούστου, για πρώτη φορά στους δρόμους της Κέρκυρας θα διαδραματιστεί ένα χαρακτηριστικό ποντιακό έθιμο "Τα Μωμοέρια", που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή διθυράμβου, μια χοροθεατρική παράσταση δρόμου η οποία έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Οι Μωμόεροι, αποτελούνται από τη χορευτική (κορυφαίος - αρχηγός και χορευτές), τη θεατρική (με τους αυτοσχέδιους διαλόγους) και τη μουσική ομάδα (λύρα, αγγείον, νταούλι), όλοι μεταμφιεσμένοι. Οι Κοτσ(ι)αμάνοι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας, επισκέπτονται ένα προς ένα όλα τα σπίτια του χωριού. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές, είναι η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από άντρες: δύο νύφες που προσπαθεί να τις κλέψει ο κόσμος πληρώνοντας ένα αντίτιμο με την επιστροφή τους, ο γέρος, η γραία (γριά), ο διάβολον, ο γιατρός που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, ο τσανταρμάς (χωροφύλακας επί τουρκοκρατίας) κ.ά.. Τα μουσικά όργανα που τους συνοδεύουν είναι λύρα, αγγείον (γκάιντα) και νταούλι.

Στο παλιό λιμάνι, στο χώρο της πλατείας  θα καταλήξουν τα Μωμοέρια (Κοτσαμάνια από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης), όπου και διοργανώνεται το πρώτο φεστιβάλ-πανηγύρι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων, στην πόλη της Κέρκυρας.

Εκεί θα γίνει η σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σήμερα!!!Εκεί θα μπορέσουμε να μοιραστούμε το κέφι και το πάθος ενός ποντιακού γλεντιού!!!
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.