Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το τραγούδι της θάλασσας»: Μια διαφορετική Βαρκαρόλα

ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ
10 Αυγούστου 2022 / 14:34

Με σκηνικό τον υπέροχο κόλπο της Γαρίτσας, η περίφημη «Βαρκαρόλα» αναβίωσε, προσφέροντας ένα υπερθέαμα που εξελίσσονταν ταυτόχρονα σε θάλασσα, γη και ουρανό.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια διαφορετική βαρκαρόλα παρακολούθησε απόψε το βράδυ ο κόσμος με το «Τραγούδι της θάλασσας- Βαρκαρόλα». Μετά από χρόνια, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το ξεχωριστό αυτό δρώμενο σε μια μεγάλη γιορτή που αγκαλιάστηκε από όλους.


 
Με σκηνικό τον υπέροχο κόλπο της Γαρίτσας και τη σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Γάλλια, η περίφημη «Βαρκαρόλα» αναβίωσε, προσφέροντας ένα υπερθέαμα που εξελίσσονταν ταυτόχρονα σε θάλασσα, γη και ουρανό.



Η γιορτή ξεκίνησε στις 10 το βράδυ. Σε μια ειδική σκηνή που στήθηκε στη «Σκάλα του Δημάρχου», ακούγονταν Barcarolles, Aries, Duetti και Ensembles, με θέματα εμπνευσμένα από την θάλασσα, τη νύχτα και το φεγγάρι, από αγαπημένες όπερες, των Bellini, Bizet, Catalani, Delibes, Dvořák, Gershwin, Gounod, Lehár, Mozart, Offenbach, Rachmaninoff, Rossini και Verdi καθώς και έργα των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Σακελαρίδη και Χατζιδάκι. Από το ΝΑΟΚ μέχρι την «Κολώνα του Ντούγκλα», υπήρχαν γιγαντοοθόνες και ηχεία που αναμετάδιδαν την συναυλία, ενώ στη θάλασσα, στολισμένες βάρκες με δάδες, έπλεαν σε ολόκληρο τον κόλπο.
 


Η γιορτή ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, με τα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουράνιο θόλο, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση «Το τραγούδι της θάλασσας – Βαρκαρόλα», υλοποιήθηκε από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Αντιδημαρχία Πολιτισμού), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) και την υποστήριξη του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας (Ν.Α.Ο.Κ.), του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων “Κόντρα Φόσσα”, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κόλπου Γαρίτσας – Ανεμόμυλου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας -Τμήμα Τροχαίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και της  ΕΡΤ – ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

 

Το δρώμενο της «Βαρκαρόλας»
 
Το δρώμενο της «Βαρκαρόλας», είναι μια τοπική γιορτή των νεότερων χρόνων, που οργάνωσε το 1984 ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, της σωτηρίας του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών το 1716 και τη νίκη των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που μαζί με τους Κερκυραίους και τους Επτανήσιους, κατάφεραν να κρατήσουν τα εδάφη της τότε Ενετικής Δημοκρατίας ελεύθερα από τους Οθωμανούς.

 
Η σημαντική αυτή νίκη των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, απέτρεψε την τελευταία προσπάθεια επέκτασης του Οθωμανικού κράτους προς τη Δύση. Έτσι, η Βενετία διατήρησε την παρουσία της στη Νότια Αδριατική για πάνω από ένα αιώνα ακόμη, και τα Επτάνησα παρέμειναν ως μέρος του δυτικού κόσμου επιτρέποντάς τους να διαμορφώσουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα.