Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Γενάρη 2023 χρήματα στις ομάδες από το στοίχημα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
09 Αυγούστου 2022 / 16:38
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Μια διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση για… τη διάθεση μέρους των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων,

ΑΘΗΝΑ. Μια διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση για… τη διάθεση μέρους των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων, έδωσε κάποιες ανάσες μέσα στο 2022 στις ομάδες που πήραν χρήματα. Αν δε θέλουμε να σταθούμε στο νησί μας, κάθε ερασιτεχνική ομάδα πήρε κάτι περισσότερο από 1.500€, οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής  ΑΕ Λευκίμμης και ΟΦΑΜ κάτι περισσότερο από 10.000€ η κάθε μια, ενώ ο Φαίακας που έπαιζε στην Α1 πήρε πάνω από 70.000€.

Έτσι ανάλογα με άθλημα και κατηγορία πήραν οι ομάδες (απαραίτητο να είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΓΓΑ) χρήματα που ήταν οξυγόνο γι αυτές. Σήμερα λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν πολλά πρωταθλήματα, το αίτημα να πάρουν κάποιο ποσό, από βόλεϊ, μπάσκετ, επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι πιεστικό, αφού το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες, θα βρει μέρος της λύσης από αυτή τη χρηματοδότηση.

Από το Υπουργείο οικονομικών όμως δεν γίνεται δεκτό για άμεση καταβολή χρημάτων που προβλέπονται από τη φορολόγηση των νικητών του στοιχήματος. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι ήδη έχει δώσει όλα τα χρήματα που αναλογούσαν στο 2022, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει ότι η επόμενη χρηματοδότηση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2023.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι δύο ποδοσφαιρικές λίγκες (ιδιαίτερα η Super League 2), αλλά και η Volley League, απειλούν με αναβολή της έναρξης των πρωταθλημάτων, ενώ ακούγονται και πιο «ακραίες» φωνές στη 2η τη τάξη επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία, ακόμα και να μην γίνει το πρωτάθλημα.

Παρ΄ όλα αυτά φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει στάση και μάλιστα με ανακοίνωση του εξήγησε τους λόγους αναφέροντας και τα εξής: …διατέθηκαν ως προκαταβολή για τα μελλοντικά έσοδα των ετών 2021 και 2022 από τον νέο τρόπο φορολόγησης κερδών από τυχερά παίγνια 62 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις, το ποσό που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης, ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της εκτιμώμενης αύξησης του ποσού από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1150489001 «Λοιποί φόροι επί κερδών από λαχεία και τυχερά παίγνια», για τα έτη 2021 και 2022 σε σχέση με το έτος 2020.Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, έως τον Ιούνιο του 2022 είχαν εισπραχθεί 47 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή των 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντλήσει το ποσό χρηματοδότησης που αφορά το διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023.Μέσω των ανωτέρω μέτρων αποδεικνύεται έμπρακτα η στήριξη της Κυβέρνησης στον αθλητισμό, έναν τομέα με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, με απώτερο σκοπό ο ελληνικός αθλητισμός να ανέλθει σε επίπεδα που θα μας κάνουν όλους υπερήφανους.

Πλέον τα μεγάλα προβλήματα για τις ομάδες σε σχέση με τη πολιτεία έχουν γίνει δυο, το ένα είναι η εγγραφή στο μητρώο της ΓΓΑ και το άλλο είναι η άμεση χρηματοδότηση. Σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις και πιέσεις προς την κυβέρνηση, αφού θεωρούμε ότι και τα δυο θέματα είναι πολύ σημαντικά για τον αθλητισμό του τόπου.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια