Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Phaex Festival: Η «Φαιακία» στο χάρτη των διεθνών προορισμών χορευτικής μουσικής

PHAEX FESTIVAL HOUSE
05 Αυγούστου 2022 / 12:39

Τα άτομα που αποτελούν την ομάδα παραγωγής είναι νέοι άνθρωποι, γνωστοί στη σκηνή των clubs του νησιου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Δευτέρα 06/08, ο Γιώργος Ανδριώτης της Ενημέρωσης παραβρέθηκε στην έναρξη του Φεστιβάλ Phaex, στο περιστύλιο των ανακτόρων Αγίου Γεωργίου και Αρχάγγελου Μιχαήλ, για να γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από την φιλόδοξη ιδέα του πρώτου Φεστιβάλ χορευτικής μουσικής που διεξάγεται σε διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού.

 Η λέξη Phaex είναι απλά ένας αναγραμματισμός της αρχαίας ονομασίας των κατοίκων της Κέρκυρας. Οι Φαίακες, περιγράφονται από τον  Όμηρο στην Οδύσσεια σαν ένας φιλόμουσος και φιλόξενος λαός «καλοπερασάκηδων». Όπως μας εξηγεί ο Απόστολος Nemo, βασικό μέλος της παρέας που διοργανώνει το φεστιβάλ, η περιγραφή των Φαιάκων θα μπορούσε να αφορά στο παρόν. Για το λόγο αυτό, την ιστορική δηλαδή σχέση του νησιού με την μουσική, προέκυψε η ιδέα ενός φεστιβάλ, με μετακλήσεις διάσημων παραγωγών της House και techno μουσικής, που θα κεφαλαιοποιούσε πάνω σε αυτή τη σχέση.



Τα πέντε- έξι άτομα που αποτελούν την ομάδα παραγωγής είναι νέοι άνθρωποι.

Παράλληλα ο χαρακτήρας της Κέρκυρας, σαν διεθνής τουριστικός προορισμός δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα, καθώς η πρόσβαση είναι εύκολη και η περίσταση είναι ιδανική για τη δημιουργία αγοράς τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, στα πρότυπα των διεθνών προορισμών για τους απανταχού λάτρεις της χορευτικής μουσικής.

Τα πέντε- έξι άτομα που αποτελούν την ομάδα παραγωγής είναι νέοι άνθρωποι, κάποιοι «βέροι», κάποιοι πολιτογραφημένοι Κερκυραίοι, γνωστοί στη σκηνή των clubs του νησιού, που στο παρελθόν έχουν διοργανώσει πολλά και επιτυχημένα πάρτι και βραδιές χορευτικής μουσικής. Όπως μας πληροφορεί ο Απόστολος, εδώ και κάποια χρόνια η δράση της ομάδας παραγωγής έχει επεκταθεί στην Αθήνα, που διοργανώνονται συχνά τέτοιου τύπου δρώμενα. Με την Κέρκυρα οι σχέσεις τους ήταν και παραμένουν στενές.



Απόστολος Νemo (κέντρο) με το crew του, σε παλιότερη φάση.


«Έπαιζα στην Φιλαρμονική Καποδίστριας και  η αλήθεια είναι πως θέλουμε πολύ να συμπράξουμε με μια από τις μπάντες για να παρουσιάσουμε μια συναυλία με την ορχήστρα να πλαισιώνει τους χορευτικού ρυθμούς των house και techno παραγωγών.» Μας εξομολογείται ο Απόστολος, συνεχίζει:  «επιχειρήσαμε να το προτείνουμε στην Παλαιά Φιλαρμονική αλλά δεν καταφέραμε, κυρίως λόγω χρόνου, να το οργανώσουμε. Πάντως η Φιλαρμονική ήταν θετική στο να εξετάσει αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί.»



Το φορητό μπαρ της εκδήλωσής σερβίρει δροσερά κοκτέιλ

Η ζύμωση χρόνων στις πίστες των clubs, οι γνωριμίες με τους καλλιτέχνες και το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε μετά την άρση των κορωνο-περιορισμών, έδωσαν τη δυνατότητα σε αυτή την παραγωγική παρέα να οργανώσει, το μέχρι πρόσφατα αποκλειστικό όραμα της, σε ένα φεστιβάλ που χαίρει την εκτίμηση και υποστήριξη των τοπικών αρχών. Ο Δήμος Κέρκυρας και ο Οργανισμός ΣΥΠΑΠ, βοήθησαν το φεστιβάλ παραχωρώντας χώρο και χρόνο για την διοργάνωση. Οι χορευτικές βραδιές πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές του νησιού και φιλοξενούνται από διάφορα γνωστά clubs.



Ο Πέτρος Odin, γνωστός Κερυραίος dj και παραγωγός  ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το  Phaex Festival.


 Στην παρέα είναι και ο Πέτρος Odin, γνωστός dj και παραγωγός  ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Τα τελευταία 15 χρόνια, το όνομα του είναι συνυφασμένο με κάθε μεγάλη διοργάνωση αυτής της μουσικής στο νησί. Ξεκίνησε μιξάροντας δίσκους στα club του εμπορικού και αλλού, για να εξελιχθεί με τα χρόνια,  σε ένα παραγωγό με δισκογραφία και συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις, Τα τελευταία χρόνια οι ζωντανές του εμφανίσεις εμπλουτίζονται από "ζωντανά" μουσικά όργανα.




Πέτρος Odin και Απόστολος Nemo μπροστά από το "σημείο g" κάθε χορευτικού δρώμενου (τα πικάπ του dj)


Ο Πέτρος έπαιξε μουσική στην έναρξη του Φεστιβάλ, μαζί με άλλους ντι-τζέι, και για μια βραδιά, οι κολόνες που χέρια Μαλτέζων τόσο περίτεχνα έχτισαν, δονούνται στους ήχους μιας μουσικής που μοιάζει να έχει βγει από το κοντινό μέλλον.



 Μετά τις 11:00 το πάρτι συνεχίστηκε σε γνωστό club του εμπορικού.