Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εν αναμονή της απόδοσης τμημάτων της χερσαίας ζώνης ο δήμος Ηγουμενίτσας

Ηγουμενίτσα
05 Αυγούστου 2022 / 11:35

Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του γειτονικού λιμανιού

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Κι ενώ η υπόθεση της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Κ. Κέρκυρας και στον ΝΑΟΚ παραμένει στάσιμη, στην αντίπερα όχθη, στη γειτονική μας Ηγουμενίτσα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απόδοση εκτάσεων της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία, τα οποία διεκδικεί εδώ και χρόνια.

Η ιστορία στην Κέρκυρα είναι γνωστή. Το παραλιακό μέτωπο που ανήκε στον ΟΛΚΕ αποχαρακτηρίστηκε και πέρασε στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου μέχρι να αποδοθεί στο δήμο και στον ΝΑΟΚ. Η ιστορία έκτοτε όμως έχει «κολλήσει».

Την υπόθεση μάλιστα έχει αναδείξει πολλάκις ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης με σειρά επίκαιρων ερωτήσεων προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Ωστόσο με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ένα τμήμα στην Σπηλιά, το Υπουργείο απαντά ότι δεν δύναται το Δημόσιο να παραχωρήσει τμήματα που δεν γνωρίζει  το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, επιρρίπτοντας επιπλέον ευθύνες στον ΟΛΚΕ, η διοίκηση του οποίου κατά τον κ. Βεσυρόπουλο, δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που έχει αιτηθεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από τα τέλη του 2019, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και τις σχετικές απαλλοτριώσεις.

Το ξεκαθάρισμα

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο νησί των Φαιάκων, στην αντίπερα όχθη, έχει γίνει ήδη το επίσημο ξεκαθάρισμα για το ποια τμήματα της χερσαίας ζώνης θα αποδοθούν στο δήμο Ηγουμενίτσας και ποια θα κρατήσει ο νέος ιδιώτης (όσα εξυπηρετούν αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες) που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ενόψει της ιδιωτικοποίησής του. Σημειώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου, κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές από τα εφτά υποψήφια επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση και περνούν στο διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.

Το «πράσινο» φως για την εξαίρεση τμημάτων του παραλιακού μετώπου από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού άναψε πέρσι το καλοκαίρι. Πρόκειται για εκτάσεις της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες ή παροχή λιμενικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα  εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στις 27 Αυγούστου 2021 η γνωμοδότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων για τα πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης που ζητήθηκαν από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Έστειλε τους χάρτες

Η σκυτάλη εν συνεχεία πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αποτυπώσει όλα τα τμήματα που αναφέρονταν στη γνωμοδότηση της Επιτροπής, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης. Όπερ και εγένετο τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους χάρτες, στο δήμο Ηγουμενίτσας αναμένεται να περιέλθει ολόκληρη η παραλία του Δρεπάνου-Μακρυγιαλίου, το βόρειο τμήμα του λιμένα (συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων του τένις, πλην του χώρου που προορίζεται για την κατασκευή της μαρίνας) και η παραλιακή οδός της πόλης. Δεν συμπεριλαμβάνεται και παραμένει στον ιδιώτη το πάρκινγκ με δυνατότητα ωστόσο δωρεάν χρήσης του χώρου στάθμευσης. Δίνονται επίσης οι χώροι που έχουν ζητήσει οι δημοτικές αρχές για τα τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο της Πλαταριάς, των Συβότων και της Σαγιάδας.

«Κλειδί» ο επανακαθορισμός του αιγιαλού

Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η απόδοση των τμημάτων από το ελληνικό δημόσιο στο δήμο είναι ο επανακαθορισμός της γραμμής του αιγιαλού μετά τις προσχώσεις που έγιναν στη θάλασσα. «Είναι απαραίτητο να οριοθετηθεί ξανά ο αιγιαλός στο Δρέπανο και στο κεντρικό μέτωπο μέσα στην Ηγουμενίτσα», αναφέρει στην «Ε» ο δήμαρχος Γιάννης Λώλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗΓ ΑΕ Θάνο Πορφύρη, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας να υπάρξουν εξελίξεις. «Εφόσον συμβεί αυτό τα τμήματα που εξαιρούνται από την παραχώρηση θα αποχαρακτηριστούν από τη δικαιοδοσία του ΟΛΗΓ και η δικαιοδοσία τους θα περάσει στο ελληνικό δημόσιο.

Εφόσον όλα είναι σύννομα και σωστά θα μπορεί να γίνει η απόδοσή τους στο δήμο Ηγουμενίτσας και στην τοπική κοινωνία με διοικητικές και νομοθετικές πράξεις», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Πορφύρης. Όπως διευκρίνισε τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που αναμένεται να αποδοθούν δεν έχουν κάποιο όφελος προς χρήση για τον ιδιώτη που θα αποκτήσει συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΟΛΗΓ ΑΕ μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, παρά μόνο αυξημένα κόστη συντήρησης.

«Ένας επενδυτής δεν θα μπει στη διαδικασία να κρατήσει τμήματα άσχετα με την δραστηριότητά του και που έχουν μεγάλα κόστη συντήρησης», σχολίασε ο ίδιος.

Διάταξη στη Βουλή

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, κ. Λώλος, στόχος είναι όταν θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο νέο ιδιώτη να κατατεθεί ταυτόχρονα διάταξη για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στο δήμο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει. Η τοπική κοινωνία αναμένει με αγωνία την ολοκλήρωση της απόδοσης της χερσαίας ζώνης.  Αφορά σε τμήματα που δεν μπορούμε τώρα να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε. Στο σχεδιασμό μας είναι να κάνουμε μια μελέτη για ήπια τουριστική ανάπτυξη στο τμήμα του Δρέπανου, λόγω natura», συμπλήρωσε ο κ. Λώλος.

Το ζήτημα πάντως της απόδοσης τμημάτων της χερσαίας ζώνης στο δήμο που εκκρεμεί εδώ και χρόνια ήταν και θέμα πολιτικής βούλησης, όπως σημείωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.

Πάντως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για ακόμη μια φορά ότι η χερσαία ζώνη θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία πριν εγκατασταθεί στο λιμάνι ο ιδιώτης επενδυτής.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ