Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το τουριστικό καταφύγιο της Αλύπας εγκαινίασε ο Βασίλης Κικίλιας

ΑΛΥΠΑ
03 Αυγούστου 2022 / 12:35

Σε σημαντικό κέντρο ελλιμενισμού και θαλάσσιου τουρισμού εξελίσσεται η Κέρκυρα για την Ελλάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, τα εγκαίνια του Τουριστικού Καταφυγίου της Αλύπας, στο λιµάνι της Παλαιοκαστρίτσας από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και την Δήμαρχο Κ. Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα  αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή τουριστικά και αναμένεται να αποτελέσει και ένα σημαντικό έσοδο για το Δήμο Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων.
 
Στην τελετή εγκαινίων που οργάνωσε ο δήμος και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος παρευρέθηκαν ο βουλευτής Κέρκυρας ΝΔ Στ. Γκίκας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, οι Αντιπεριφερειάρχες Κ. Ζορμπάς και Μ. Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Μουζακίτης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Παντελιός και Π. Βαρούχας και η εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Roni Hava.
 
Στο μήνυμά του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Δήμου Κ. Κέρκυρας για να φτάσουμε αισίως στη σημερινή ημέρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καλές προοπτικές του τουρισμού που υπάρχει στην Κέρκυρα επισημαίνοντας ότι φιλοδοξία είναι η σεζόν να επεκταθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο. «Η Κέρκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία τον Ιούλιο είχε 396.000 αφίξεις από 329.000 το 2019, ποσοστό αύξησης 19,7%. Φιλοδοξούμε η σεζόν να επεκταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Μέχρι τώρα έχουμε πτήσεις στο νησί μέχρι τέλη Νοεμβρίου», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού.
ΦΩΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ
 
Κέντρο ελλιμενισμού και θαλάσσιου τουρισμού
 
Κατά τον χαιρετισμό της η κ.Υδραίου ανέφερε ότι το τουριστικό καταφύγιο της Αλύπας σε συνδυασμό με των  Μπενιτσών αλλά και την ιδιωτική μαρίνα στα Γουβιά και τις άλλες μαρίνες που σχεδιάζονται, θα αποτελέσει κόμβο λιμενικού τουρισμού στην Κέρκυρα, στα Επτάνησα και στη χώρα μας ανεβάζοντας τη δυνατότητα ελλιμενισμού στις 1.600 θέσεις στο νησί.

«Μετά από 20 χρόνια είμαστε εδώ να εγκαινιάζουμε ένα τουριστικό καταφύγιο που έχει τις σύγχρονες υποδομές και βάζει την Κέρκυρα σε κέντρο ελλιμενισμού και θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Θα έχουμε τις περισσότερες οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Αυτό αλλάζει το χάρτη του τουριστικού προϊόντος και ανεβάζει τον πήχη της ποιότητας και στην παροχή των υπηρεσιών αλλά αναβαθμίζει και την ανάπτυξη του τόπου», επισήμανε η κ. Υδραίου προσθέτοντας ότι σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του θαλάσσιου χωροταξικού, ώστε να υπάρχουν χωροθετημένες χρήσεις και να ξέρουν δήμοι και επενδυτές που μπορούν να επενδύσουν με όρους ξεκάθαρους.
 
Όπως είπε η κ. Υδραίου για να φτάσουμε σήμερα εδώ η διαδρομή δεν ήταν εύκολη. «Έπρεπε να γίνει μια προκήρυξη που δεν έγινε ποτέ για μακροχρόνια μίσθωση που να περιλαμβάνει και πάρα πολλούς όρους. Πρόνοια για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες της περιοχής, διαρκή διαβούλευση με τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο, συμβολή των Υπηρεσιών του δήμου», σχολίασε η δήμαρχος.

 
ΦΩΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Για 17 χρόνια
 
Το τουριστικό καταφύγιο έχει μισθωθεί στην εταιρεία HCM (Home Center Management IKE) για 17 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμη δεκαετία με το ποσό των 300.000 ευρώ ετησίως.

Στο τουριστικό καταφύγιο υπάρχουν 103 θέσεις για σκάφη, ενώ παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί 10 θέσεις ελλιμενισμού για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη καθώς και πρόσβαση για τα ημερόπλοια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τις βάρκες του Νόμου 38. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του τουριστικού καταφυγίου των Μπενιτσών, προβλέφθηκε η πρόσβαση στη “γλύστρα”.
 
Το χρονικό

Σημειώνεται ότι το τουριστικό καταφύγιο χωροθετήθηκε το 2005 επί παλαιού δήμου Παλαιοκαστριτών. Δημοπρατήθηκε με 2,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της λιμενικής ζώνης του καταφυγίου, ωστόσο δεν έφτασε ποτέ σε ολοκληρωτική περαίωση (έλειπαν συμπληρωματικά έργα και μελέτες) και έμεινε σε αδράνεια για χρόνια. Το 2019 λόγω πολλαπλών βανδαλισμών, φθορών και ζημιών δόθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ από το ΠΔΕ για να μπορέσουν να αποκατασταθούν. Η παρέμβαση όμως και πάλι δεν ήταν ολοκληρωτική και γι’ αυτό με την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 τέθηκε στις πρώτες προτεραιότητές της η ευόδωση του στόχου για τη λειτουργία και την αδειοδότηση του τουριστικού καταφυγίου στην Αλύπα.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ