Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαλλιά κουβάρια στην Ήπειρο με τον νέο ΦΟΔΣΑ

ΦΟΔΣΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
02 Αυγούστου 2022 / 11:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Κλίκα αποκαλεί τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ο περιφερειάρχης. Ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας «Παίρνουμε μία πολιτική απόφαση ανάληψης των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων μας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο»!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εξελίξεις με τα σκουπίδια στην Ήπειρο θυμίζουν το ανεκδοτολογικό περιστατικό με την ομάδα των ρεπόρτερ της Ενημέρωσης στο Ελληνικό των Ιωαννίνων (Φεβρουάριος 2019).
 
Μόλις είχε εγκαινιαστεί το εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, που το λειτουργούσε η εταιρεία που μετείχε στη χρηματοδότηση κατασκευής του με το μεγαλύτερο ποσοστό. Οι ΧΥΤΑ παρέμεναν στην Αυτοδιοίκηση.
 
Φτάσαμε στην πλατεία του Ελληνικού, χάνοντας για λίγο την στροφή προς τον ΧΥΤΑ. Ρωτήσαμε πως πάμε εκεί; Από που είστε, μας είπαν; Από την Κέρκυρα, είπαμε! Να πάτε στην Λευκίμμη, ανταπάντησαν!
 
Παρουσιάστηκε ως η λυδία λίθος
 
Το εργοστάσιο σκουπιδιών, λίγο έξω από τη Δωδώνη. Καινούριο με τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, έθαψε τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η κατασκευή των τελικών αποδεκτών του υπολείμματος. Κι όπως σωστά υπενθυμίζει η Βάσω Σκουλήκα (epiruspost), σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν παρουσία των ΜΑΤ αφού κανείς δεν τους ήθελε στην περιοχή τους.
 
Τώρα ο νέος ΦΟΔΣΑ θέλει να συγκεντρώσει στις αρμοδιότητές του όλες τις υποδομές για κάθε φάση της διαχείρισης
 
Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών, το διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου αποφάσισε να καταθέσει το αίτημα, ώστε να περιέλθει σε αυτόν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση σύμπραξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, που έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι.
 
Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη συνεδρίαση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ για την υποβολή του αιτήματος, μια πρώτη, έντονη αντίδραση ήρθε από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη: «Όσο είμαι περιφερειάρχης, θα είμαι με τον κόσμο και όχι με τα κυκλώματα. Δεν μπορεί μία κλίκα, που λέγεται διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, να συνδιαλέγεται με αυτούς που έχουν το εργοστάσιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αρχές της ηθικής και τιμιότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων. (Γεωργία Χαλάτση. Ηπειρωτικός Αγών).
 
Το θέμα πάντοτε είχε και κερκυραϊκό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον τώρα που εξακολουθεί να εκκρεμεί η διευθέτηση του προβλήματος εδώ. Πόσο ν' αντέξει ακόμα η ανάπλαση των κυττάρων στο Τεμπλόνι;

https://www.agon.gr/epikairotita/75311/etoimos-na-analavei-dikaiomata-kai-ypochreoseis-dilonei-o/

https://www.epiruspost.gr/apo-toys-chyta-kai-ta-mat-ston-polemo-t/

https://enimerosi.com/article/29836/O-grifos-tis-sunergasias-Kerkuras---Ioanninon-sti-diaxeirisi-ton-skoupidion
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.