Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάση εργασίας των εργαζομένων στον Ψυχιατρικό Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου

στάση εργασίας
01 Αυγούστου 2022 / 11:28

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου από τις 11:00 έως τις 13:00 Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝΚ σχετικά με την στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 3 Αυγούστου από τις 11:00 έως τις 13:00. Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Η υποστελέχωση της καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν Κέρκυρας που αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που επικρατεί στο ΓΝΚ και στην δημόσια υγεία γενικότερα. Υποστελέχωση και υπερεντατικοποίηση της εργασίας, προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι μόνιμα φαινόμενα πλέον όχι μόνο στην καρδιολογική κλινική αλλά και στις άλλες κλινικές και τομείς του Νοσοκομείου. Αποτελούν προϋπόθεση για την μείωση του κόστους και την λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.

Μόνο στο ψυχιατρικό τομέα από το 2019 και μέσα στην πανδημία έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 8.000 πολίτες ενώ πάνω από 1000 άτομα νοσηλεύτηκαν. Παράλληλα έχουν απομείνει 3 μόνιμοι ψυχίατροι και 1 επικουρικός καθώς και 1 παιδοψυχίατρος στον τομέα για να λειτουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό, αποδεκατισμένο από το πάγωμα των προσλήψεων έχει μειωθεί περισσότερο από 1/3 από τη στιγμή που συνενώθηκε το παλιό Ψυχιατρικό νοσοκομείο με το ΓΝΚ, ενώ σχεδόν μηδενικό είναι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στον τομέα.

Παράλληλα συνεχίζεται το επαίσχυντο μέτρο των αναστολών εργασίας που δεν έχει πλέον καμία επιστημονική βάση και αποδυναμώνει περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ ωθεί χιλιάδες υγειονομικούς στην εξαθλίωση, αφήνοντας τους χωρίς μισθό, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαίωμα να αναζητήσουν αλλού εργασία.

Η έλλειψη απαραίτητων ειδικοτήτων όπως οι εργοθεραπευτές που είναι ελάχιστοι ή οι κοινωνικοί λειτουργοί που πάρα το γράμμα του νόμου, απασχολούνται στο υπόλοιπο γενικό νοσοκομείο, στερούν από τους ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας πολύτιμες υπηρεσίες, και με την παράλληλη νοσηλευτική υποστελέχωση, οι εναπομείνασες δομές ψυχικής υγείας μετατρέπονται σε μικρά άσυλα ενώ ταυτόχρονα απαραίτητες υπηρεσίες για την κοινότητα είτε δεν ξεκίνησε ποτέ η λειτουργία τους, όπως το Παιδοψυχιατρικό τμήμα, είτε λειτουργούν υποστελεχωμένα, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και ο Διάπλους.

Εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό το κλείσιμο περαιτέρω δομών και υπηρεσιών λόγω των συνταξιοδοτήσεων, των μηδαμινών προσλήψεων και των αναστολών εργασίας.

Παράλληλα το υπουργείο υγείας προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και της ψυχικής υγείας με μια αιφνιδιαστική προκήρυξη που λήγει μέσα στον Αύγουστο προκηρύσσει την δημιουργία μονάδων ψυχικής υγείας κλείνοντας το μάτι σε διάφορους επιχειρηματίες του χώρου της υγείας και ΜΚΟ, επιδοτώντας τες με εκατομμύρια ευρώ και αφήνοντας ουσιαστικά αναξιοποίητο ένα έμπειρο και πολύτιμο δυναμικό που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Κέρκυρα είναι η προκήρυξη για δημιουργία μονάδας Alzheimer με 1.000.000 ευρώ επιχορήγηση σε νομικά πρόσωπά ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας  φυτοζωούν και σταδιακά κλείνουν λόγω υποστελέχωσης αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις και να αξιοποιηθεί το έμπειρο προσωπικό που υπάρχει, αντί να αξιοποιήσει τις κακοσυντηρημένες κτηριακές υποδομές που ανήκαν στο παλιό ψυχιατρικό νοσοκομείο για δημιουργία απαραίτητων υπηρεσιών στην κοινωνία, ταΐζει με μπόλικο κρατικό χρήμα τα τρωκτικά του χώρου της υγείας.
Απέναντι σε όλα αυτά συμμετέχουμε στην προκηρυγμένη στάση εργασίας την Τετάρτη 3/8/2022 από τις 11:00 έως τις 13:00

Απαιτούμε
•Ανάκληση των αναστολών εργασίας
• Άμεσες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό- μονιμοποίηση των συμβασιούχων
• Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας ψυχικής υγείας - Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία
• Αυξήσεις στους μισθούς»