Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ληστρικές» τιμές στα δελτία από ΕΠΟ στα ερασιτεχνικά σωματεία

ΕΠΟ - ΕΝΩΣΕΙΣ
29 Ιουλίου 2022 / 16:26
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Επίσημα η ΕΠΟ ανέβαλε τη μεταγραφική περίοδο για να μπορεί είπε να κάνει μελέτη στα οικονομικά των ΕΠΣ και να βάλει τιμές στο κόστος των δελτίων των ποδοσφαιριστών.

ΑΘΗΝΑ. Επίσημα η ΕΠΟ ανέβαλε τη μεταγραφική περίοδο για να μπορεί είπε να κάνει μελέτη στα οικονομικά των ΕΠΣ και να βάλει τιμές στο κόστος των δελτίων των ποδοσφαιριστών. Η αναβολή σχεδόν ένα μήνα δεν έβρισκε λύση, αλλά επίσημα πλέον με απόφαση της ΕΕ ΕΠΟ 28/22.7.2022 έδωσε η Ομοσπονδία στην δημοσιότητα τον πίνακα των παραβόλων.

Φρόντισε όμως τα χρήματα να καταθέτονται στην ΕΠΟ και αυτή θα κάνει μετά εκκαθάριση προς τις ΕΠΣ για το ποσοστό που τους αναλογεί. Μια κίνηση που σίγουρα δεν αρέσει ειδικά στις Ενώσεις, αφού δεν είναι ξεκάθαρο τι αναλογεί σε αυτές (ποσοστό), ενώ η ΕΠΟ θα διαχειριστεί τα χρήματα των ερασιτεχνικών σωματείων, χωρίς να δίνει τίποτε σε αυτά. «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι» θα έλεγε κανείς και αυτή η κίνηση της Ομοσπονδίας έχει ενοχλήσει πάρα πολύ, πέραν βέβαια των εξοντωτικών τιμών στα πράβολα.   

Οι τιμές για τα δελτία που θα ισχύσουν για φέτος, από αυτή τη μεταγραφική περίοδο δείχνουν απλά ότι η πολιτική της ΕΠΟ είναι οι ερασιτέχνες παράγοντες «να ξηλωθούν» βάζοντας μάλιστα πολύ βαθειά το χέρι στη τσέπη για τα δελτία, ενώ όπως λέγεται από πολλές πλευρές εκεί υπάρχουν άνθρωποι εργαζόμενοι που ζουν με απίστευτους μισθούς. Λέγονται και πολλά άλλα, όμως τίποτα δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε, θα περιμένουμε κάποιο οικονομικό ξεκαθάρισμα, έτσι ώστε να δοθούν και στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά της ΕΠΟ.

Ο τρόπος να βάλει στο ταμείο της πολλά χρήματα από τις ομάδες, δείχνει την ανικανότητα της ΕΠΟ στο να τα βρει και μάλιστα θα έπρεπε να ενισχύσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, κάτι που φαίνεται με  την εξαφάνιση στον προϋπολογισμό του 2023 οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς τις Ενώσεις. Αυτό είναι που έδωσε το δικαίωμα στον Β. Μαρινάκη (αντιπρόεδρο της ΕΠΟ και πρόεδρο του Συνεταιρισμού της Super League) να δηλώσει δημόσια ότι αφού τα χρήματα που δίνουν σαν ποσοστά στην ΕΠΟ και είναι πολλά, δεν πάνε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο,  ο Συνεταιρισμός θα τα δώσει απ΄ ευθείας στις Ενώσεις.

Το θέμα των τεράστιων παραβόλων που απαιτούνται για τα δελτία των ποδοσφαιριστών η ΕΠΟ θέλει να πάρει η ίδια το μεγαλύτερο ποσοστό (ακούγεται για 70%), έστω και αν υπάρχει η σκέψη στο τέλος να τα μοιραστεί 50-50 με την κάθε Ένωση. Καλύτερα να μην χαρακτηρίσουμε τον τρόπο που επέλεξε φέτος να χειριστεί τα παράβολα των δελτίων, αλλά ο καθένας εύκολα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.

Ας αναφέρουμε χαρακτηριστικά για Α1 και Α κατηγορία σε μια ΕΠΣ τα ποσά για:

α) μεταγραφή ποδοσφαιριστή β) πρώτη εγγραφή γ)επανέκδοση δελτίου

Διάρκεια 1 έτος 100€

Διάρκεια 2 έτη 80€  

Διάρκεια 3 έτη 50€

Διάρκεια 4 έτη 40€

Διάρκεια 5 έτη 30€

Ενώ για 1η εγγραφή ενηλίκου είναι 100 – 80-40-30-25 και 20 για διάρκεια 6,7 έτη.

Ποσά απίστευτα για τα ερασιτεχνικά σωματεία σήμερα, σε μια εποχή που οι ποδοσφαιριστές για τους δικούς τους λόγους υπογράφουν δελτία βραχείας διάρκειας 1,2 χρόνων. Οι παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι για το ρόστερ της κάθε χρόνο μια ομάδα θα χρειαστεί να πληρώσει παράβολα που θα στοιχίσουν από εκατοντάδες ευρώ, ως και χιλιάδες 2.000€. Αποφάσεις της ΕΠΟ, πέρα από κάθε φαντασία, με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να πληρώνει τα σπασμένα, ειδικά δε αν σκεφτεί κανείς και όλα τα άλλα που πρέπει να πληρώσει μια ομάδα (παράβολα συμμετοχής, παράβολα για προπονητές, παράβολα για τιμωρίες παικτών, παραγόντων κλπ). Είναι θλιβερές τέτοιες αποφάσεις, χωρίς σεβασμό στους ανθρώπους του μεροκάματου που ασχολούνται, στο σύνολό τους, με τα ερασιτεχνικά σωματεία.     


ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια