Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάσεις ΑΕΙ: Περιορισμένες οι απώλειες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (πίνακες)

Βάσεις
29 Ιουλίου 2022 / 11:41

Έξι Τμήματα «φούλαραν». Ποια Τμήματα κατέγραψαν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την περσινή «βαριά» ατμόσφαιρα με τις εκατοντάδες θέσεις που έμειναν «ορφανές» μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ «αποτίναξε» φέτος το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Με βάση την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Υπουργείου Παιδείας, το κατώφλι του ιδρύματος αναμένεται να περάσουν συνολικά 1.022 πρωτοετείς (κατηγορίες ΓΕΛ ημερήσια και εσπερινά, ΕΠΑΛ ημερήσια και εσπερινά) με τις κενές θέσεις να περιορίζονται στις 366 από 700 που ήταν το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στις ανωτέρω κατηγορίες ανήλθε στις 1.388 με τις απώλειες να περιορίζονται στο 27% από 35% που ήταν πέρσι, σύμφωνα με τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο.

«Η συνολική εικόνα από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για το ίδρυμα είναι θετική. Η συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, η ενίσχυση της ποιότητας σπουδών, της έρευνας, του τομέα προβολής των αποτελεσμάτων πιστοποίησης και η εξωστρέφεια είναι οι παράγοντες που μας έδωσαν καλύτερη θέση από την προηγούμενη χρονιά, παρόλο που το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν ευνοεί τα περιφερειακά ιδρύματα», δήλωσε ο κ. Φλώρος.

Ποια «φούλαραν»

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του Υπουργείου Παιδείας, 899 απόφοιτοι ημερήσιων ΓΕΛ εισάγονται στα 10 Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έξι Τμήματα κατάφεραν να καλύψουν 100% τις θέσεις τους από πέντε που ήταν πέρσι.








Πρόκειται για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Πληροφορικής, Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Τουρισμού, Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, ενώ την εξάδα συμπληρώνει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, όπου πέρσι οι επιτυχόντες ανήλθαν μόλις στους 39 με το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων να ανέρχεται στις 118.

Σαφώς βελτιωμένη είναι και η εικόνα για το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι, όπου καλύφθηκαν οι μισές θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 125 θέσεων οι εισακτέοι ανέρχονται στους 62, σε αντίθεση με πέρσι, όπου οι επιτυχόντες ανήλθαν μόλις στους 26 για τις 222 προσφερόμενες θέσεις.

Τρία Τμήματα με 273 κενές θέσεις

Στον αντίποδα, για ακόμη μια χρονιά, τα Τμήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Περιβάλλοντος και Ιστορίας έμειναν με μεγάλο αριθμό κενών θέσεων. Μάλιστα παρότι φέτος οι προσφερόμενες θέσεις σε αυτά, ήταν ήδη λιγότερες σε σχέση με πέρσι, ωστόσο και πάλι δεν κατάφεραν να καλύψουν τη διαδρομή.

Ειδικότερα, στο Τμήμα Αρχειονομίας οι διαθέσιμες θέσεις ανήλθαν στις 64 και οι εισακτέοι στους 9 (55 κενές θέσεις), στο Τμήμα Περιβάλλοντος δόθηκαν 131 θέσεις και καλύφθηκαν μόλις οι 4 (127 κενές θέσεις), ενώ στο Τμήμα Ιστορίας οι πρωτοετείς ανέρχονται μόλις στους 15 για τις 106 θέσεις (91 κενές θέσεις).

«Τα Τμήματα αυτά έχουν προτείνει κάποιες διορθωτικές ενέργειες που ακόμα ωστόσο δεν έχουν αξιολογηθεί από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε αν θα λειτουργήσουν και τι αντίκτυπο θα έχουν. Υπάρχει όμως στασιμότητα στο θέμα αυτό από πλευράς Υπουργείου. Ωστόσο αξίζει να τονιστεί ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα μπει ως επιλογή και στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Πάντως όλα τα ανάλογα Τμήματα ανά τη χώρα παρουσιάζουν την ίδια εικόνα», ανέφερε ο κ.Φλώρος.

Από τα ημερήσια ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία αναφορικά με τους επιτυχόντες από τα ημερήσια ΕΠΑΛ. Σε σύνολο 124 θέσεων στα 10 Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου καλύφθηκε η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, καθώς εισάγονται 119 νέοι φοιτητές από τη συγκεκριμένη κατηγορία.







«Απώλειες» παρουσίασε μόνο το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, καθώς από τις 11 θέσεις καλύφθηκαν οι 6. Από τα εσπερινά ΓΕΛ.

Στον αντίποδα, στην κατηγορία υποψηφίων από τα εσπερινά ΓΕΛ δεν υπήρξε κανένας εισακτέος και οι 16 θέσεις μένουν «ορφανές». Τέλος σε ό, τι αφορά τους υποψηφίους από τα εσπερινά ΕΠΑΛ σε σύνολο 14 θέσεων, καλύπτονται μόλις οι 4 (από μία στα Τμήματα Αρχειονομίας και Ψηφιακών Μέσων και δυο στο Τμήμα Περιβάλλοντος).

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ