Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «εν οίκω» του Φεστιβάλ Καβαλλουρίου

Γιαλλινάς
29 Ιουλίου 2022 / 07:06

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ επισκέφθηκε το χωριό εν όψει του πλούσιου σε εκδηλώσεις τριήμερου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρασκευή 29-07, στην εκπνοή του μέσου μήνα του καλοκαιριού, ο πολιτιστικός σύλλογος Καβαλλουρίου παίρνει την σκυτάλη στις εκδηλώσεις εξωστρέφειας και μας προσκαλεί να πάρουμε μια γεύση της πολιτιστικής ζωής του χωριού, μέσα από τα δρώμενα του τριήμερου φεστιβάλ, που διοργανώνει για τρίτη χρονιά. Ο Γιώργος Ανδριώτης μετέβη στο χωριό και  συνάντησε τον πρόεδρο της κοινότητας, Θανάση Μαρτίνο για να ενημερωθεί για την πολιτιστική ζωή του χωριού και να λάβει ξενάγηση στα άδυτα της φετινής διοργάνωσης.

Το Καβαλλούρι είναι ένα παραδοσιακό, κατά το πλείστον, πέτρινο χωριό, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Βρίσκεται πάνω σε ύψωμα και βλέπει από τη μια πλευρά τη θάλασσα και από την άλλη τον κατάφυτο με κουμ-κουατ, κάμπο του Πλάτωνα και τις πλαγιές του Παντοκράτορα. Υπήρξε τόπος που έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς. Το επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού, δίπλα στο καφενείο. Ένα κομμάτι της ιστορίας που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Καβαλλούρι.
 


Το αρχοτικό Γιαλλινά στο Καβαλλουρι
 

“Πολλά από τα έργα του Γιαλλινά, είχαν σαν αντικείμενο το καταπράσινο τοπίο του χωριού” μας λέει ο Θανάσης Μαρτίνος. Όπως πληροφορούμαστε, το φεστιβάλ διανύει φέτος το τρίτο έτος ζωής του. Το πρώτο διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2019. Τόπος διεξαγωγής ήταν το αρχοντικό Γιαλλινά, καθώς η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου βρισκόταν στο επίκεντρο των πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων. Ακολούθησε το δεύτερο Φεστιβάλ, αμέσως μετά την άρση της καραντίνας, όπου η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αν και κάπως επιφυλακτική.


 
Τόπος διεξαγωγής του φεστιβάλ, ο ανοιχτός χώρος μπροστά από το γραφείο της Κοινότητας


Φέτος έχουμε να κάνουμε με την τρίτη και ομολογουμένως πιο φιλόδοξη διοργάνωση, καθώς προστέθηκε άλλη μια μέρα εκδηλώσεων. Πλην αυτού, στο φετινό φεστιβάλ, ο σύλλογος έχει προσκαλέσει ένα τραγουδοποιό που είναι γνωστός στο πανελλήνιο, το Βασίλη Καζούλη. Μαζί με το συγκρότημα του θα εμφανιστούν την τρίτη μέρα, την Κυριακή 31/07. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, με πρόεδρο την Αγγελική Λακωνίτη, κινητήρια δύναμη πίσω από τη διοργάνωση συστάθηκε το 1984 και έκτοτε έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναζωπύρωση της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του χωριού.


Αγγελική Λακωνίτη: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καβαλλουρίου


 


Ο Θανάσης Μαρτίνος, πρόεδρος του χωριού
 

Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 29/07 με την πρώτη μέρα να είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μαρτίνος, στο χωριό ζουν 80 παιδιά και νέοι κάτω των δεκαοχτώ. “Έχει ζωντανέψει το τόπος με τα παιδιά, θέλαμε να υπάρχει μια μέρα στο φεστιβάλ που να τα εμπλέκει” μας λέει ο πρόεδρος. Ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, σχεδιασμένα από ιδικούς παιδαγωγούς και μια πλούσια έκθεση παιδικού βιβλίου υπόσχονται να προσφέρουν διασκέδαση και μορφωτικές εμπειρίες στα παιδιά που θα πάνε. Μόλις πέσει ο ήλιος θα γίνει προβολή παιδικής ταινίας.
 


Παιδιά του χωριού με το δάσκαλο τους, σε παλιά φωτογραφία από το αρχείο της κοινότητας Καβαλλουρίου
 

Το Σάββατο, στις 8:00 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση βιβλίου της Λιάνας Τσιρίδου. Μια συγγραφέας και εκπαιδευτικός που διατηρεί στενές σχέσεις με τα χωριά της περιοχής. Παράλληλα, από την πρώτη κιόλας μέρα, θα φιλοξενείται στο χώρο έκθεση της εικαστικού Ελένης Προβατά, περίπτερο του Χαμόγελου Του Παιδιού και σημείο ανακύκλωσης. Το βραδάκι θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τη Φιλαρμονική Καρουσάδων, με σύγχρονο και κλασσικό ρεπερτόριο.
 


Η εικαστικός Ελένη Προβατά εκθέτει τα έργα της στο φεστιβάλ Καβαλλουρίου
 

Οι διοργανωτές υπόσχονται και άλλες μουσικές εκπλήξεις για τη δεύτερη μέρα, αλλά βέβαια η προσοχή όλων είναι αναπόφευκτα στραμμένη στην εμφάνιση του Καζούλη και της μπάντας του, κατά την Κυριακή, τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ. Μάλιστα όπως μας αποκαλύπτει ο πρόεδρος, αναμένεται να υπάρξουν και εκπλήξεις. Γνωστός τραγουδοποιός και φίλος του Καζούλη (που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε) παραθερίζει σε γειτονικό χωρίο και πιθανόν να κάνει εμφάνιση έκπληξη κατά τη διάρκεια της συναυλίας.
 


"Κινητή γωνία  ανακύκλωσης θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του τριήμερου

 



Φωτο-κολάζ εμπνευσμένο από τα δρώμενα του φεστιβάλ


Το Φεστιβάλ Καβαλλουρίου αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για ντόπιους και τουρίστες, να γνωρίσουν και να γνωριστούν με τους ανθρώπους της περιοχής, να γίνουν κοινωνοί της τοπικής πολιτιστικής ζωής και να αποδράσουν,έστω και προσωρινά από την “κάμινο του αστικού ιστού”.