Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κορώνες» και αλήθειες στην Επιτροπή Διαβούλευσης - Την Παρασκευή η Επιτροπή Ποιότητας ζωής

Επιτροπή διαβούλευσης
28 Ιουλίου 2022 / 08:43

Την Παρασκευή το πρωί η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την παράταση του ωραρίου μουσικής - Στις 3 Αυγούστου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το επόμενο βήμα που είναι η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής συνεχίζεται πλέον η διαδικασία λήψης απόφασης για παράταση ή μη του ωραρίου μουσικής. Η συνεδρίαση θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γιώτης, αποφασίστηκε εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος η συνεδρίαση να γίνει στην αίθουσα του Μον Ρεπό και να είναι ανοικτή, να μπορούν δηλαδή να την παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι ως απλοί ακροατές.  

Το βράδυ της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Μον Ρεπό υπό την προεδρία του Δημήτρη Μεταλληνού, η διαδικασία της διαβούλευσης για το επίμαχο ζήτημα που εδώ και δύο μήνες διχάζει την τοπική κοινωνία. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχικώς προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τρίτης αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας - ήταν απαραίτητη η παρουσία 36 από τα 69 μέλη. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τη δεύτερη φορά, η συνεδρίαση μπορούσε να πραγματοποιηθεί με όσα μέλη ήταν παρόντα. Συμμετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν 14 μέλη.    











Η ουσία

Μολονότι η συζήτηση για το ωράριο υπάρχει στη δημόσια σφαίρα εδώ και δύο μήνες, η χθεσινή διαβούλευση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσχηματική. 

Με εξαίρεση κάποιες "κορώνες", οι ψύχραιμες απόψεις που διατυπώθηκαν, άγγιξαν, ακροθιγώς έστω, αρκετές παθογένειες που σοβούν εδώ και πολλά χρόνια. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να ξετυλιχθεί το "κουβάρι"  και να επιτευχθεί -επιτέλους κάποτε- μία συνεννόηση για τη παλιά πόλη ως τόπο κατοικίας αλλά και ως τουριστικό προϊόν. Το ερώτημα που τίθεται πάντα ως κοινός παρονομαστής,  είναι αν θα υπάρξει πολιτική βούληση για πραγματική επίλυση των προβλημάτων.  

Παρουσίες

Συμμετείχαν οι φορείς που αποτελούν τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης -δηλαδή οι επαγγελματίες της Εστίασης από τη μία μεριά και οι μόνιμοι κάτοικοι Παλιάς Πόλης από την άλλη-  καθώς και η ΟΕΒΕΚ με τον Κώστα Κιτσάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος με τον Γιάννη Αλέγρη,ο Σύλλογος Λογιστών με τον Νίκο Μάμαλο,  το ΤΕΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Γεράσιμο Μουρμούρη, η Ένωση Ξενοδόχων, δια του πρόεδρου της Μπάμπη Βούλγαρη, οι Τουριστικοί Πράκτορες με τον Σπύρο Χαλικιόπουλο, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί με εκπροσώπους τους κ. κ. Λουκά και Κρητικό. Συμμετείχαν επίσης ως μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης και το Λύκειο Ελληνίδων. 

Τοπετήθηκαν παράλληλα ο Αντιδήμαρχος Εμπορίου Σπύρος Μωραΐτης και Τουρισμού Πάνος Βαρούχας, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης "Η Κέρκυρα Ψηλά" Σπύρος Νεράντζης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Πουλής. 

Οι προτάσεις

Κατατέθηκε η πρόταση της Εστίασης, δια στόματος Νίκου Λάτσα, για παράταση έως τις 12:30 τις καθημερινές και 1:00 τα Σάββατα, όπως και η πρόταση των δύο συλλόγων Παλιάς Πόλης (Μονίμων Κατοίκων και Σαν Τζιάκομο) για τήρηση του υφιστάμενου κανονισμού που επιτρέπει τη μουσική μέχρι τις 11. 

Για πολλοστή φορά οι επαγγελματίες, πρόεβαλλαν το επιχείρημα ότι η αθέμιτη πρακτική 4-5 καταστηματαρχών που προκαλούν ηχορύπανση και όχληση, έχει ως αποτέλεσμα να "την πληρώνουν" οριζόντια όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Εστίασης Κατέχης υπογράμμισε ότι αυτοί οι επαγγελματίες πρέπει να απομονωθούν κατ΄αρχήν με πρωτοβουλία όλων των φορέων και όχι μόνον με αστυνομικούς ελέγχους.

Οι μαγαζάτορες υποστήριξαν ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω της εφαρμογής του μέτρου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά οικονομικά προβλήματα μετά από δύο χρόνια καταστροφής του τουριστικού ρεύματος λόγω της πανδημίας. Το επιχείρημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου των μονίμων κατοίκων κ. Πέτρου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δει μείωση στην κίνηση της πόλης, μολονότι η μουσική κλείνει στις 11. Ζήτησε μάλιστα από τους καταστηματάρχες να πιστοποιήσουν το επιχείρημά τους, προσκομίζοντας τους τζίρους τους.  

Από την πλευρά των συλλόγων Παλιάς Πόλης επισημάνθηκε ότι επιτέλους εφαρμόστηκε ο νόμος, μετά από 10 χρόνια, μέσα στα οποία υποβαθμίστηκε σημαντικά η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, μερικοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν την Παλιά Πόλη.

Ωστόσο όπως τονίστηκε από τον Γεράσιμο Μουρμούρη του ΤΕΕ,  το "σέστο" στην Παλιά Πόλη δεν περιορίζεται μόνον στο θέμα της μουσικής, αλλά σε πολλά άλλα ζητήματα όπως ο καθορισμός των χρήσεων γης, ο έλεγχος των αδειών των καταστημάτων και πολλά άλλα. Οι Σύλλογοι της Παλιάς Πόλης έχουν εξάλλου ήδη εκφράσει την πεποίθησή τους ότι το ωράριο μουσικής δεν πρέπει να γίνει ένα μεμονωμένο σημείο τριβής μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων αλλά μια εξαιρετική αφορμή για τον ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό κρίσιμων ζητημάτων, οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι και ο σχεδιασμός μιας σύγχρονης ιστορικής ευρωπαϊκής πόλης.

Μόνον εντός - μέχρι 80dB 

Η πρόταση για παράταση αλλά με αυστηρή τήρηση του ορίου των 80 dB μόνον εντός καταστήματος -χωρίς ηχεία στον εξωτερικό χώρο, όπως επισημάνθηκε- στηρίχθηκε από όλους τους επαγγελματικούς φορείς και από τον Σύλλογο Κανονίου. Ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, μέλος της "Εκκίνησης" διατύπωσε την άποψη ότι θα μπορούσε να δοθεί μια μικρή παράταση, αλλά με αυστηρά εχέγγυα για την όχληση. 

Μετά την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Παρασκευής, ακολουθεί η ...μητέρα των μαχών, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Αυγούστου.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ