Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση «Levante»: Βενετία και Κέρκυρα λάμπουν στα έργα του Lucio Schiavon

Levante
27 Ιουλίου 2022 / 12:40

Εξαιτίας της ιδιαίτερης επιτυχίας, η έκθεση παρατάθηκε μέχρι τις 3 Αυγούστου, στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παράταση μέχρι τις 3 Αυγούστου πήρε η επιτυχημένη έκθεση «Levante» στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου. Μια πρωτοπόρα, σύγχρονη, καλλιτεχνική γέφυρα φώτίζει μία μοναδική πολιτιστική διαδρομή. Η έκθεση Levante του βενετσιάνου καλλιτέχνη ξεκίνησε το ταξίδι της από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας με ιδιαίτερη επιτυχία.
 
Με την παρουσία της Αναπληρώτριας Πρέσβειρας της Ιταλικής Πρεσβείας και Διευθύντριας του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Susanna Schlein, εγγκαινιάστηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου η έκθεση Levante, του βραβευμένου ιταλού εικονογράφου και κομίστα Lucio Schiavon.





Στην εκδήλωση έναρξης έλαβαν το λόγο η κ. Susanna Schlein, εκπροσωπώντας την Ιταλική Πρεσβεία, η κ. Τένια Ρηγάκου, Έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, ο Federico Valsamis, Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στην Κέρκυρα, ο Lucio Schiavon και ο Alberto Cotrona, συντονιστής της Myth euromed. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, Δημήτρης Μεταλληνός, καθώς και οι Patrizio Nissirio, ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και αρχισυντάκτης της ANSAmed και ο Francesco Maino, ιταλός συγγραφέας (βραβείο Calvino), που με τα κείμενά τους εμπλουτίζουν τον κατάλογο της Levante, μαζί με τη δημοσιογράφο Αναστασία Καμβύση, διευθύντρια σύνταξης της Marie Claire Greece.




Η περιοδεύουσα έκθεση, με θέμα εμβληματικές προσωπικότητες της Γαληνοτάτης και η σχέση τους με την Ελλάδα, πραγματοποιείται με τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό της Myth euromed και με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος πολιτιστικής προβολής Tempo Forte, με τη ενεργή συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
 
“Μετά τη Βενετία και την βενετική ενδοχώρα, η έκθεση του Schiavon έρχεται στο Κράτος της Θάλασσας, στο Stato da Mar. Η Κέρκυρα αποτελεί την πρώτη στάση της περιοδεύουσας έκθεσης, μάλλον δικαιωματικά, αφού ιστορικά είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού από τη Βενετία προς την Ανατολή, προς Levante δηλαδή. Πάντα ήμασταν το κλειδί της Serenissima στην Ανατολή”, σχόλιάζει η Έφορος Αρχαιοτήτων, Τένια Ρηγάκου. “Η Κέρκυρα αποτελεί ισχυρό σύμβολο των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Επομένως, το γεγονός ότι η έκθεση Levante ξεκινάει από εδώ μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Αιώνες σχέσεων έχουν αφήσει συναρπαστικά και ζωντανά ίχνη, στα οποία δίνουμε σύγχρονη δύναμη με αυτήν την έκθεση”, τονίζει η Susanna Schlein, ενώ η Πρέσβυς της Ιταλίας στην Ελλάδα, Patrizia Falcinelli, είχε δηλώσει: “Ανάμεσα σε Βενετία και Ελλάδα διασταυρώνονται ανέκαθεν ισχυροί εμπορικοί, πολιτιστικοί και διπλωματικοί δεσμοί. Σήμερα, με την έκθεση «Levante» θέλουμε να γιορτάσουμε και να δώσουμε νέα δύναμη σε αυτόν τον μακροχρόνιο δεσμό μέσα από ίσως την πιο άμεση και κοντινή στο ευρύ κοινό μορφή τέχνης, την εικονογράφηση. Ο Lucio Schiavon, ένας σπουδαίος Βενετός εικονογράφος, αντιπροσωπεύει για εμάς μια δυναμική έκφραση της Ιταλίας, η οποία είναι αφενός έκφραση ενός συγκεκριμένου τόπου (εν προκειμένω της Βενετίας), αλλά είναι επίσης, από τη φύση της, ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο, ευρωπαϊκή και κοσμοπολίτικη”.




Ο Lucio Schiavon, ιδιαίτερα συγκινημένος, δήλωσε ότι “Είναι μεγάλη πηγή υπερηφάνειας να ανοίγεσαι στον ελληνικό κόσμο με τα έργα σου. Μέχρι τώρα γνώριζα την Ελλάδα μόνο ως τουρίστας, ενώ σήμερα γίνεται το μέρος όπου μεταφέρω αυτά τα έργα μακριά από την πόλη μου, δημιουργώντας νέα, ταξιδεύοντας σε μια ολόκληρη χώρα, ανακαλύπτοντας ξανά, μέσα από πορτρέτα, πώς οι άνθρωποι είναι αυτοί που φτιάχνουν τα μέρη. Η ιδιοφυΐα της Βενετίας δεν είναι κάτι δεδομένο, αυτοδημιούργητο, αλλά ό,τι πιο ανθρώπινο μπορεί να υπάρξει.

Οι αφίσες θέλουν να δώσουν φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους
”, ενώ ο Alberto Cotrona  τόνισε: “Θέλουμε να δώσουμε καινούργια ζωή και φως σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα μια πολιτιστική και συναισθηματική διαδρομή ευρωπαϊκού χαρακτήρα. Ένα μικρό μήνυμα συνεργασίας, με τη μορφή της τέχνης”.
 
Πως περιγράφουν τα έργα ιταλοί και έλληνες διανοούμενοι, από τον κατάλογο της έκθεσης:
 
Αναστασία Καμβύση, δημοσιογράφος, Marie Claire:
Ίσως είναι παράδοξο, αλλά ο Λούτσιο Σκιαβόν μου θυμίζει τον Μάρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο. Γιατί ο Σκιαβόν κάνει ό,τι και ο Βενετσιάνος εξερευνητής που, καθώς διηγείται στον Κουμπλάι Χαν τα ταξίδια του, φτιάχνει με το μυαλό του ολόκληρες πολιτείες από κομμάτια της Γαληνοτάτης: Ένα προσεκτικό μάτι ίσως δει σε κάθε μία από τις αφίσες του Σκιαβόν κάτι από την καρδιά της πόλης στην οποία γεννήθηκε και ζει -λίγο χρώμα, ιδιαίτερες γραμμές, μία διαδρομή, το στοιχείο του νερού, το στοιχείο του λαβυρίνθου. Είναι λες και βουτάει τα πενάκια του στην ψυχή αυτής της μαγικής πόλης, που μέσα της κρύβει τόσες άλλες, από την πρωτεύουσα μίας ναυτικής αυτοκρατορίας, μέχρι τη σημερινή μεγαλούπολη των τεχνών, ένα φάρο στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, το αγαπημένο σημείο συνάντησης των εικαστικών. Ο πολυβραβευμένος εικονογράφος και graphic designer είναι μία πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση και αρπάζω την ευκαιρία να πω ότι θα ήθελα να δω τον Λούτσιο Σκιαβόν να συνεργάζεται με έναν κομίστα για μία ιστορία με τους Beatles ή ένα hip hop παραμύθι. Ω, τι υπέροχοι κόσμοι θα προέκυπταν!
 
Patrizio Nissirio, ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας, υπεύθυνος της ANSAmed:
Περί αδυναμίας ρήξης του δεσμού Βενετίας και Ελλάδας: Η ιστορία διαβρώνει τη μνήμη, σε πολλές περιπτώσεις, αλλά ακόμα και όταν οι αιώνες και τα γεγονότα επηρεάζουν τους δεσμούς, αυτοί έχουν τον τρόπο να ξεφύγουν από τη λήθη και να επανεμφανιστούν στη γλώσσα, στην τέχνη και τη φαντασία όσων έχουν ταξιδέψει μαζί για εκατοντάδες χρόνια, συχνά ταραχώδη. Ο Lucio Schiavon, ένας καλλιτέχνης βαθιά Βενετσιάνος και επομένως βαθιά κοσμοπολίτης, άγγιξε την ιστορία της πόλης της λιμνοθάλασσας ξεκινώντας από τα γεγονότα και τα πορτρέτα της για τα 1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας: αλλά πώς μπορείς να διηγηθείς τη Γαληνοτάτη χωρίς να ταξιδέψεις στα σύνορά της, εκεί όπου έθρεψε τον εαυτό της από Μεσογειακές και Ανατολίτικες επιρροές; Λεβάντε, δηλαδή, εκεί όπου ο εικονογράφος φέρνει ένα σύγχρονο, βενετσιάνικο και δυναμικό αφήγημα, το οποίο στην Ελλάδα που υπήρξε Ενετική γεμίζει ξανά με νέες, ισχυρές επιδράσεις. Διότι ορισμένοι δεσμοί και συναισθήματα που τους εμπνέουν δεν πεθαίνουν ποτέ πραγματικά.
 
Francesco Maino, ιταλός συγγραφέας, Βραβείο Calvino 2013:
Ο ήλιος είναι κίτρινος. Κάτι ιδιοφυές, από τον συνθετικό μύθο της Βενετίας και των όμορφων προμαχώνων της στον Λεβάντε... Η Βενετία ένας πυρόλιθος στα χέρια του Lucio Schiavon ο οποίος, πυροδοτούμενος, πάλλεται σαν πικραλίδες αναφιλητών στο λαιμό. Άρα, οι καλλιτέχνες της Βενετίας είναι χελιδόνια που κάθονται στο τραπέζι με τους ραψωδούς. Όλα έχουν ήδη τελειώσει, στη Βενετία: ποτέ δεν υπήρξε, ίσως, παρά μόνο σε ένα χαϊκού ενός ονείρου: και αυτά που δεν έγιναν ποτέ θα υπάρχουν πάντα

Υποστηρικτές 

Συνεισφέρουν ως χορηγοί το Kontokali Bay Resort & Spa, Linea1, Treviso Comic Book Festival, Clab Casale Laboratorio, My Greek Salad, Το Ταβερνάκι της Μαρίνας, Rosmarino Restaurant, Theotoky Estate.