Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυκλοφορεί το πρώτο Χριστουγεννιάτικο «Πορτόνι»

Κερκυραϊκή παράδοση
09 Δεκεμβρίου 2016 / 13:09

Αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο νέων επιστημόνων του νησιού, της Σπυριδούλας (Πέπης) Γιάννου και του Νικολάου Δημητρίου Μάμαλου, είναι η περιοδική έκδοση “Πορτόνι” που θα κυκλοφορεί στα καντούνια

και τις αποτιλιές του νησιού μας λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα. Οι δημιουργοί οραματίστηκαν την έκδοση ενός εντύπου που θα γεφυρώσει το χάσμα παρελθόντος και παρόντος της τοπικής κοινωνίας και θα αναδείξει όψεις της που μένουν πίσω από τις γρίλιες.
Το πρώτο τεύχος είναι θεματικό και παρουσιάζει τη κορφιάτικη όψη της Γέννησης του Χριστού μέσα από τη λαογραφία, την ιστορία και τις προσωπικές αφηγήσεις. Περιεχόμενα: Νικος Δημήτριος Μάμαλος - Περνώντας το ετήσιο χρονικό φράγμα, Σταματέλλα Πουλή - Έτσι, για το καλό, Σοφία Χουδαλάκη - Η Κέρκυρα δεν είναι μια πόλη σιωπηλή, Πέπη Γιάννου - Αναράιδες, στοιχειά και φαντάσματα στην Κέρκυρα, Νίκος Δημήτριος Μάμαλος - Δράκοι πάνω από τα φρούρια, Πέπη Γιάνννου - Ο μέγας χειμών του 1709 στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις του στο νησί της Κέρκυρας, Αντρέας Σούκερας - Το άστρο των Χριστουγέννων, Αλέξανδρος Αηδονίδης -  Χριστούγεννα του 1940 στο Αστικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Τζέμμα Δεσύλλα - Παλιά, γλυκά Χριστούγεννα.
Μόνιμες στήλες: Βορτάροντας στην πόλη, Ιστορικά Τζογάτολα, Στη Φανέστρα, Μαγαζιά της Κέρκυρας που αντέχουν στο χρόνο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Πάνου Κολιόπουλου.
 
Τιμή τεύχους 8 ευρώ.
Διάθεση - Έκδοση: Τσέφλικα Όλγα, Βιβλιοδετείο - Χρυσοτυπείο - Παλαιοβιβλιοπωλείο, Μανιαρίζη - Αρλιώτη 27, 26610 31566.