Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχές Αυγούστου η συζήτηση για το ωράριο μουσικής στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ωράριο
22 Ιουλίου 2022 / 14:03

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν οι Επιτροπές Διαβούλευσης και Ποιότητας Ζωής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το ζήτημα της παράτασης ή μη του ωραρίου μουσικής στο ιστορικό κέντρο της πόλης να απασχολεί μια τοπική κοινωνία εδώ και δυο μήνες προκαλώντας «τριγμούς» ανάμεσα σε επιχειρηματίες και μόνιμους κατοίκους, υπήρξε η παραδοχή δια στόματος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνού πως η δημοτική αρχή δεν γνώριζε ότι πέρα από τη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα πρέπει να συνεδριάσει και η Επιτροπή Διαβούλευσης γι’ αυτό το σκοπό.

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης για τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, η οποία τελικά ματαιώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Μεταλληνός δήλωσε ότι εφόσον προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες στα άλλα δυο όργανα και οι σχετικές αποφάσεις είναι έτοιμες, το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορέσει να συνεδριάσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου με πιθανές ημερομηνίες την 1η ή την 3η Αυγούστου.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης

Ειδικότερα την Τρίτη 26 Ιουλίου στις 6.30 μ.μ. έχει οριστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, στην αίθουσα «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στο Μον Ρεπό, προκειμένου το όργανο να γνωμοδοτήσει για την παράταση ή μη του ωραρίου μουσικής. Σε περίπτωση μη απαρτίας (συγκροτείται από 70 περίπου φορείς και ιδιώτες), η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος με λήψη απόφαση από όσους είναι παρόντες.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλληνό, εν συνεχεία θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την Παρασκευή 29 Ιουλίου, όπως τον διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος αυτής Θ. Γιώτης, προκειμένου για γνωμοδότηση και εισήγηση του οργάνου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας.

Ωστόσο για να είναι καθόλα νόμιμη η κανονιστική απόφαση που θα προκύψει απαιτείται να υποβληθεί για υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη και να πάρει και σχετικό ΦΕΚ.

Με το θέμα πάντως να «σέρνεται» από τα τέλη Μαΐου, έχει παρέλθει ήδη σημαντικό μέρος της τουριστικής περιόδου κι ενώ το νησί «βουλιάζει» από κόσμο.
Ο αντίκτυπος, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, δεν είναι αμελητέος, αφού υπάρχει αισθητή πτώση του τζίρου.

Οι κάτοικοι

Από την εφαρμογή πάντως της ισχύουσας αστυνομικής διάταξης και της κανονιστικής απόφασης του 2012 για κλείσιμο της μουσικής μετά τις 11 το βράδυ, και με τις διαδικασίες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για την τροποποίηση ή μη του ωραρίου, οι κάτοικοι έχουν ξαναβρεί την ηρεμία τους.

«Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα η ζωή των ανθρώπων. Δεχόμαστε μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε που επικροτούν τη στάση μας, αλλά και από κατοίκους που είχαν φύγει από το ιστορικό κέντρο λόγω της κατάστασης και λένε ότι θα ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Είναι συγκινητικό», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ν.Ολύμπιος.

Στις αιτιάσεις πάντως των επαγγελματιών ότι η πόλη «νεκρώνει» μετά τις 11 -12 το βράδυ, απαντά ότι τα μαγαζιά έχουν κόσμο μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα, παρότι η μουσική είναι κλειστή.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ