Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λογιστές Κέρκυρας: «Τα προβλήματά μας, προβλήματα των φορολογουμένων» (video)

Λογιστές
22 Ιουλίου 2022 / 11:19

Κινητοποίηση του ΣΕΛΚΕ έξω από τη ΔΟΥ Κέρκυρας - Τα αιτήματα του κλάδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από συντονισμένες πανελλαδικές πιέσεις των επαγγελματικών σωματείων το Υπουργείο έδωσε τελικά μια παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως 30 Αυγούστου, παρόλο που το αίτημά μας ήταν για 30 Σεπτεμβρίου. Υπήρχε άρνηση από τον Υπουργό Οικονομικών. Τελικά δόθηκε παράταση, που είναι μισή» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγλαμτιών Λογιστών Κέρκυρας (ΣΕΛΚΕ).

Ο Σύλλογος κατέφυγε σήμερα για πολλοστή φορά σε κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση έξω από τη ΔΟΥ Κέρκυρας και στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.

Σκοπός τους, να δημοσιοποιήσουν ευρύτερα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο τους, καθώς όπως τονίζουν, δεν είναι μόνον δικά τους, αλλά καταλήγουν να είναι και των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων. 



Οι λογιστές ζητούν τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30/9 με ταυτόχρονη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.
 
Ζητούν επίσης να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού, με τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν.4764/2020, ώστε να αφορά όλες τις περιπτώσεις ασθένειας και θανάτου, και όχι μόνο από COVID-19, αλλά και να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
 
Ζητούν επίσης τον μηδενισμό των ορίων της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 με υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ