Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απογραφή: Προβληματισμός για την κάμψη των αριθμών στην Κέρκυρα

Απογραφή
20 Ιουλίου 2022 / 15:29

Μιλάει στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρ.Κράτσα και οι τρεις βουλευτές της Κέρκυρας, Δ.Μπιάγκης, Αλ.Αυλωνίτης, Στ.Γκίκας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τοπικές αρχές για τη δημογραφική συρρίκνωση που αποτυπώθηκε και στην Κέρκυρα με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ενίσχυση των δομών φιλοξενίας για τα μικρά παιδιά, μέτρα στήριξης για τις εργαζόμενες μητέρες αλλά και η εκτίναξη των ενοικίων στην παλιά πόλη λόγω του Αιrbnb που «ροκανίζουν» μεγάλο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος είναι μερικά από τα «μελανά» σημεία γύρω από τα οποία θα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα. Το νησί των Φαιάκων καταγράφει μαζί με τη Λευκάδα τη μεγαλύτερη μείωση στα Ιόνια νησιά, με τον μόνιμο πληθυσμό του να ανέρχεται στις 99.847 (- 4,3%) από 104.371 που ήταν το 2011. 4.524 κάτοικοι δηλαδή, λιγότεροι μέσα σε μια δεκαετία.

Ρ. Κράτσα: Σύνθετες συνθήκες

Όπως επισημαίνει στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα είναι σύνθετες οι συνθήκες που διαμορφώνουν τη δημογραφική κατάσταση ενός τόπου, ωστόσο η περίπτωση της Κέρκυρας εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης συρρίκνωσης του πληθυσμού που επικρατεί ανά τον κόσμο. «Οι σύνθετες συνθήκες σε έναν τόπο έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις κοινωνικές δομές των δήμων για τη φύλαξη των παιδιών αλλά και τις συνθήκες εργασίας των γονέων και τις προοπτικές που βλέπουν να υπάρχουν για τα παιδιά τους. Υπάρχουν χώρες που έχουν διαμορφώσει θετικά τις παραμέτρους αυτές, όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία αλλά και εκεί παρατηρείται κάμψη του πληθυσμού», ανέφερε η κ. Κράτσα.

Όπως είπε, ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας που σχετίζεται με τη δημογραφική συρρίκνωση είναι το αυξημένο κόστος ανατροφής και σπουδών των παιδιών, το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα τις οικονομικές δυνατότητες ενός ζευγαριού. Στο πλαίσιο πάντως της προσπάθειας για την ενσωμάτωση του πληθυσμού, το Κοινωνικό Παρατηρητήριο της ΠΙΝ, το οποίο σύντομα ξεκινάει τη λειτουργία του, αναμένεται να διεξάγει έρευνες γι ’αυτό το σκοπό. «Μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα για την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς τα ευρήματα της απογραφής είναι σημαντικά», ανέφερε η κ. Κράτσα.

Δ. Μπιάγκης: Έλλειψη στρατηγικής

Σύμφωνα με τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας Δημήτρη Μπιάγκη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έρχονται να επαληθεύσουν το πρόβλημα που καταγράφεται για το σύνολο της επικράτειας αλλά και για την Κέρκυρα. «Υπάρχει έλλειψη στρατηγικής σε αυτό το κομμάτι και συνειδητοποιούμε ότι το πρόβλημα χτυπάει και το νησί. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε. Να δούμε τα σχολεία, τη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων, τις δυνατότητες του rbnb, εξαιτίας του οποίου υπάρχουν υψηλά ενοίκια στην που απομυζούν το ¼ του μηνιαίου μισθού ενός ζευγαριού ιδιωτικών υπαλλήλων», επισημαίνει ο κ.Μπιάγκης προσθέτοντας ότι το θέμα της δημογραφικής κάμψης δεν αντιμετωπίστηκε ουσιαστικά ως σημαντικό πρόβλημα και οι όποιες διαπιστώσεις έγιναν ήταν μόνο επικοινωνιακές χωρίς να ενσκήψει η πολιτεία στο πρόβλημα για εξεύρεση λύσεων.

Αλ. Αυλωνίτης : Η συρρίκνωση αυτή, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης ο πραγματικός πληθυσμός κάθε δήμου συνδέεται με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που λαμβάνει. «Δημιουργούνται έτσι, για την κυβέρνηση οι "πρόσφορες" συνθήκες απομείωσης των πόρων των Δήμων μας, καθώς και αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων με πρόφαση τον μειούμενο πληθυσμό, αλλά και των μειώσεων στο επίπεδο των κρίσιμων επιχορηγήσεων ενίσχυσης», αναφέρει ο κ.Αυλωνίτης σημειώνοντας ότι ούτε η Κέρκυρα γλίτωσε από την επιπολαιότητα, την προχειρότητα και την έλλειψη μεθοδικότητας κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση της απογραφής από το επιτελικό κράτος της ΝΔ.

«Με μια υποστελεχωμένη ΕΛΣΤΑΤ, η επιμονή να προχωρήσει η απογραφή εν μέσω πανδημίας χωρίς επανεκτίμηση των δυσκολιών δεν θα είχε άλλο από αυτό το προβληματικό αποτέλεσμα, το οποίο ταυτόχρονα κόστισε σημαντικούς πόρους», προσθέτει ο βουλευτής.

Στ. Γκίκας: Το δημογραφικό ζήτημα είναι εθνικό ζήτημα

«Το δημογραφικό ζήτημα μας προβληματίζει έντονα», υποστηρίζει ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας τονίζοντας ότι είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι η αρνητική τάση πρέπει να αναστραφεί άμεσα. Όπως επισημαίνει έχουν ήδη θεσπιστεί πολιτικές που δίνουν κίνητρα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα μας, πολιτικές δηλαδή για την αναστροφή του φαινομένου «braindrain», ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θεσπίσει πολιτικές στήριξης των οικογενειών (ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας, αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, διευρυμένες άδειες μητρότητας και πατρότητας, πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου για την στήριξη των εργαζόμενων γονέων κ.α.».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ