Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτη εκτέλεση του Ύμνου εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης.

ΠΑΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
19 Ιουλίου 2022 / 10:43

Στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Από την Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής και την Χορωδία «Δημόδοκος».

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) και η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος», βρέθηκαν στον εμβληματικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης (που μετά από καιρό κατέστη πρόσφατα ξανά προσβάσιμο στο κοινό), αποδίδοντας σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο Ύμνος εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης, πάνω σε ποίηση της  λογοτέχνιδος Γιώτας Παρθενίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου, ενώπιον κοινού 400-500 ατόμων.

Σύμφωνα και με τα όσα είχε επισημάνει σε παλαιότερη συνέντευξή της η δημιουργός, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία, το έργο της αυτό «υμνεί τη λατρεία του Ιερού ζεύγους, του Δία και της Διώνης, αλλά και τη λατρεία της αρχαιότερης θεότητας της Μητέρας Γης» και αναδεικνύει «τον αρχαίο λόγο και τα λαμπρά οικοδομήματα» της αρχαιότητας, όπως είναι το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης. Τη μουσική του έργου συνέθεσε ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Κώστας Λώλης, ενώ soloist στη συναυλία του Σαββάτου ήταν ο τενόρος Φίλιππος Μπουμπάρας (φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου).

Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ακούστηκε το έργο Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, ως απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του συνθέτη του, Μίκη Θεοδωράκη. Σε αυτή την περίπτωση soloists ήταν η mezzo soprano Μαργαρίτα Συγγενιώτου, ο βαρύτονος Γιώργος Άνθης και ο Ζαχαρίας Γερασκλής στο μπουζούκι. Τον ρόλο του αφηγητή είχε ο Χρήστος Μπογδάνος.

Την επεξεργασία και ενορχήστρωση αμφοτέρων των έργων επιμελήθηκε ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος και διεύθυνε τη συναυλία του Σαββάτου, στη σύμπραξη αυτή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της Χορωδίας «Δημόδοκος» (μαέστρος: Δήμητρα Καλογεροπούλου).

Τα δύο κερκυραϊκά μουσικά σύνολα βρέθηκαν εκεί κατόπιν προσκλήσεως του Δήμου Ιωαννιτών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, με την όλη εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα, χαιρετιστήριο μήνυμα του οποίου αναγνώστηκε πριν την έναρξη της συναυλίας. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Ακονίδου, και ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς. Ο τελευταίος, μιλώντας στην «Ενημέρωση», εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχία που είχε το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς κι επισήμανε ακόμη, αφενός τη μεγαλοπρέπεια που απέπνεε ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, αφετέρου τη θερμή φιλοξενία των τοπικών αρχών, γεγονότα που επίσης συνετέλεσαν στο θετικό αποτέλεσμα της όλης διοργάνωσης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση της Παλαιάς Φιλαρμονικής, είναι η συναυλία των Συνόλων Κρουστών της, την Πέμπτη 21 Ιουλίου και ώρα 21.00, στην Πλατεία Δημαρχείου.