Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πόλεμος στο λιμάνι για τα δρομολόγια του Βίδο

Καΐκι
18 Ιουλίου 2022 / 09:16

Το ιδιωτικό σκάφος «σκοτώνει» τις τιμές, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στο δημοτικό "Άγιος Στέφανος"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πόλεμος έχει κηρυχθεί στο Παλιό Λιμάνι για τα δρομολόγια του Βίδο, με αφορμή την θέση που θα έχει κιόσκι του κάθε σκάφους, δημοτικού και ιδιωτικού. 
Ένα από τα δύο πόστα που είχε μέχρι πρότινος το ιδιωτικό σκάφος, έπρεπε να δώσει τη θέση του στο "Άγιος Στέφανος".   

Η διαφορά κατέληξε στον ΟΛΚΕ και τελικά το σκάφος του Δήμου πήρε άδεια για να τοποθετήσει τα δικά του εισιτήρια καθώς και τη θέση στην αποβάθρα στο σημείο που απελευθερώθηκε λόγω της απόσυρσης του "Καλλιστώ"

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, οπότε την Κυριακή το ιδιωτικό σκάφος προχώρησε σε "αντίπραξη", βάζοντας το εισιτήριο μόλις 1 ευρώ και τα δρομολόγια λίγο πριν την αναχώρηση του δημοτικού σκάφους, ενώ πριν τη διένεξη τα δύο πλοία είχαν ενιαία τιμή, δηλαδή 3 ευρώ το άτομο μετ'  επιστροφής.   
 
Εικονική "ναυμαχία"

Η κόντρα κορυφώθηκε μέσα στη θάλασσα το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όταν τα δύο σκάφη κόντεψαν να συγκρουστούν για την προτεραιότητα στη θάλασσα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έγινε από λάθος... Σύμφωνα με τον καπετάνιο του δημοτικού σκάφους, ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ίδιος είχε προτεραιότητα.

"Ψαλίδι" στα δρομολόγια

Η διαμάχη αυτή έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα δημοτικά δρομολόγια, αποσπώντας μεγάλο μέρος της πελατείας, αφού προσφέρει την ίδια υπηρεσία, στο ίδιο σημείο αναχώρησης, αλλά στο 1/3 της τιμής.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τα έσοδά του το δημοτικό καραβάκι φάνηκαν νωρίς, από το πρώτο διάστημα λειτουργίας, οπότε ο καπετάνιος ενημέρωσε τον Δήμο για τον ανταγωνισμό, ζητώντας κάποια λύση είτε με τη μορφή επιδότησης είτε με τη μείωση των δρομολογίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση του Δήμου ήταν ότι το αίτημα για επιδότηση, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ικανοποιηθεί. Μέχρι να εξεταστεί κάποιου είδους ενίσχυση, επελέγη η λύση των μειωμένων δρομολογίων - έως τις 7:30 - ώστε να μετριαστούν τα έξοδα των καυσίμων και της δεύτερης βάρδιας.

Κοινωνικό πρόσωπο

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό καράβι εκμισθώνεται από τον Δήμο σε επαγγελματία και η σύμβαση διέπεται από συγκεκριμένους όρους που αφορούν τον αριθμό των δρομολογίων, την τιμολογιακή πολιτική αλλά και την πρόβλεψη για δωρεάν μετακινήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως παιδιά, ΑμΕΑ, ΚΑΠΗ, πολύτεκνους κ.λπ. στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Ο ανταγωνισμός που προέκυψε φέτος αλλά και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, οδήγησαν στο αποτέλεσμα της μείωσης των απογευματινών δρομολογίων, που αφήνουν το πεδίο ανοικτό για μια -περίπου- αποκλειστική χρήση του νησιού από το εστιατόριο του IKOS.

Πλέον τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα για το δημοτικό δρομολόγιο αλλά και την επισκεψιμότητα των Κερκυραίων στην «αυλή» της πόλης.

Με την αγορά ελεύθερη να παίρνει τις πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο, ο μόνος που φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να διευθετήσει με νομικούς τρόπους την κατάσταση, υπερασπιζόμενος το κοινωνικό του πρόσωπο, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Δήμο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ