Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΚ του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποκατάσταση του δρόμου στο Πέραμα

Πέραμα
15 Ιουλίου 2022 / 15:51

Παρεμβάσεις προβλέπονται να γίνουν και στους Αγίους Δέκα, στο Σταυρό και στο Βιρό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκρίθηκε αισίως από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων στο Πέραμα αλλά και σε άλλες περιοχές, μετά το σφοδρό χτύπημα που δέχθηκαν από τη θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου.

Τα έργα αφορούν στην αποκατάσταση της βατότητας μέρος του οδικού δικτύου της Κέρκυρας, που υπέστη σημαντικές καταστροφές από τον «Μπάλλο» και για το οποίο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ. 2γ , 32Α και 26 παρ.6 του Ν.4412/2016, ως επείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών από θεομηνία, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν με το 1,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που έχει δεσμεύσει η ΠΙΝ από το ΠΔΕ για το σκοπό αυτό, αφορούν τις περιοχές Πέραμα (σημεία Αύρα, Καρίνα), Αγίους Δέκα, Σταυρό και Βιρό. Σύμφωνα με τον κ.Ορφανουδάκη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο, προκειμένου να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα που θα αποκαταστήσουν τις «πληγωμένες» υποδομές, ώστε να καταστούν λειτουργικές μετά τις βλάβες που υπέστησαν από την θεομηνία.

Οι εργασίες

Οι εργασίες αφορούν σε καθαρισμούς και αποκατάσταση αγωγών αποχέτευσης ομβρίων και φρεατίων, καθαρισμούς αποδεκτών, άρσεις καταπτώσεων, αντιστήριξη πρανών, ανακατασκευή τεχνικών έργων που αστόχησαν, καθαρισμούς οδοστρωμάτων, ανακατασκευή τμημάτων οδοστρωμάτων. Περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις για την επίτευξη της ασφαλούς βατότητας (κατασκευή ισοπεδωτικών στρώσεων ασφάλτου και ασφαλτοταπήτων, αντιμετώπιση λακκουβών και καθιζήσεων, βελτίωση κλίσεων κλπ) αλλά και οι απαιτούμενες επεμβάσεις για την επαναφορά στην ικανοποιητική λειτουργία των συνοδών αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση υφισταμένων ή κατασκευή νέων αναγκαίων συνοδών τεχνικών έργων (γέφυρες, τάφροι, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης, κράσπεδα και ρείθρα, πλέγματα συγκράτησης καταπτώσεων, καθαρισμός- αποκατάσταση τάφρων και οχετών απορροής ομβρίων κλπ). Επιπλέον περιλαμβάνει αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας (στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις κλπ) όπου έχουν φθαρεί ή παρασυρθεί.

«Προβλέπονται να γίνουν πασσαλομπήξεις σε βάθος άνω των 20 μέτρων, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τη σωστή απορροή των ομβρίων», διευκρίνισε ο κ. Ορφανουδάκης.

Για την εκτέλεση των έργων στο Πέραμα, υπάρχει πρόβλεψη για διακοπή της κυκλοφορίας στη μια λωρίδα τοπικά αλλά και η τοποθέτηση μονοφάναρου με στόχο την διευκόλυνση στην κίνηση των οχημάτων, καθώς πρόκειται για δρόμο με αυξημένη ροή ΙΧ.

Προϋπόθεση

Εφόσον πάντως αποκατασταθούν τα γεωτεχνικά προβλήματα στην Εθνική Οδό Κέρκυρας-Μωραΐτικων αναμένεται να ακολουθήσει η δημοπράτηση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού από την διασταύρωση Βρυώνη µέχρι τα Μωραΐτικα που αφορά αποκλειστικά σε ασφαλτόστρωση. Το έργο είναι π/υ 4,5 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ