Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ουρανία Μεταλληνού: Εις μνήμην

Ουρανία Μεταλληνού
13 Ιουλίου 2022 / 15:42

Ήταν η ψυχή του  βιβλιοπωλείου «Πλους», του πρώτου αμιγούς βιβλιοπωλείου στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πάνε δεκατέσσερα χρόνια από το πρόωρο θάνατο της Ουρανίας Μεταλληνού. Σημαντική μορφή των γραμμάτων της Κέρκυρας που άφησε βαριά σκιά με τη απουσία της. Η Ουρανία Μεταλληνού έφυγε άδικα απ’ αυτό τον κόσμο, καταπλακωμένη από το αυτοκίνητό της, στις 14 Ιουλίου 2008. Η εφημερίδα μας της αφιερώνει λίγες γραμμές, εις μνήμην. Η απώλεια της Ουρανίας Μεταλληνού ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε το βιβλιοπωλείο «Πλους», το πρώτο αμιγές βιβλιοπωλείο στην Κέρκυρα, χωρίς χαρτικά και παρόμοια είδη, που είχε πάρει από τον Μιχάλη Τσιριγώτη. Βρισκόταν σε ένα στενό της Νικηφόρου Θεοτόκη κι ο Μιχάλης Τσιριγώτης το είχε ανοίξει στις 23 Δεκεμβρίου 1987.

Το καλοκαίρι του 1992 το βιβλιοπωλείο αυτό πέρασε στα χέρια της Ουρανίας Μεταλληνού. Αμέσως ξέφυγε από το πλαίσιο της φιλικής παρέας και άρχισε μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα πολιτιστική δραστηριότητα. Γίνεται πλέον ένα στέκι δημιουργών και διανοουμένων, ένα μικρό σύμπαν συνάντησης απόψεων και ανθρώπων, με παρουσιάσεις βιβλίων, ταινιών, μουσικών έργων, καθώς και με εκδόσεις. Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Ελένη Καραΐνδρου, Φρέντυ Γερμανός, Costanzo Preve,  Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μουρσελάς, Άλκη Ζέη, Βασίλης Άνθης, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των Γραμμάτων και των Τεχνών που φιλοξενήθηκαν στο μικρό αυτό κύτταρο πολιτισμού. Αλλά και Μάκης Λαχανάς, Δημήτρης Ι. Σουρβίνος, Ορέστης Αλεξάκης, Ιάσων Δεπούντης, Δημήτρης Κονιδάρης…


Η Μεταλληνού στα δεξιά, κατά την διάρκεια εκδήλωσης. Στο τραπέζι μαζί της τέρμα αριστερά ο Γ. Κατσαϊτης, δημοσιογράφος και εκδότης της Ε, σε νεαρή ηλικία.


Πέραν του βιβλιοπωλείου, μέσω του οποίου εκδιδόταν κι ένα περιοδικό, η Ουρανία Μεταλληνού είχε εβδομαδιαία εκπομπή για τα γράμματα στον τηλεοπτικό σταθμό Corfu Chanel, με τίτλο «Τυπωθήτω», με καλεσμένους επίσης πολλούς συγγραφείς.

Το βιβλιοπωλείο, λίγο παρακάτω από το αρχικό βιβλιοπωλείο, στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, μετά τον θάνατο της Ουρανίας Μεταλληνού το ανέλαβε, ως βιβλιοπωλείο-καφέ, ο γιος της Δήμος (Δημοσθένης Καλάκος). Από τα πρώτα του βήματα με τη νέα διεύθυνση, το βιβλιοπωλείο αυτό έχει επίσης συνδέσει την ύπαρξή του με προτάσεις πολιτισμού, και με πολλές εκδηλώσεις.

Συμπεριλαμβανομένου του Μιχάλη Τσιριγώτη το βιβλιοπωλείο αυτό κλείνει φέτος 35 χρόνια

Η Ουρανία Μεταλληνού σπούδασε στη Σχολή Ιατρικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα και εργάστηκε ως Ιατρικός Επισκέπτης σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Είχε πάρει ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ.

Ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ, αντιπρόεδρος και Γ. Γραμματέας στον Σύλλογο Ιατρικών Επισκεπτών Ελλάδας, Γραμματέας της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιατρικών Επισκεπτών UADEAM, Διευθύντρια της συνδικαλιστικής εφημερίδας στο χώρο του φαρμάκου «Ενωτικό Βήμα».

Είχε ενεργό συμμετοχή στο γυναικείο κίνημα ως μέλος της Ομοσπονδίας  Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και είχε θέσει υποψηφιότητα με το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στο βιβλιοπωλείο Πλους είχε μετακαλέσει και παρουσιάσει περισσότερους από πενήντα συγγραφείς και άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και είχε προβάλει την Κέρκυρα και τον πολιτισμό της στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο.