Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Ρέτσος: Απόλυτα υλοποιήσιμες οι προτάσεις του σχεδίου δράσης για τα Ιόνια Νησιά

ΙΝΣΕΤΕ
07 Ιουλίου 2022 / 18:38

Ανοίγει ο κύκλος της διαβούλευσης για τον τουρισμό τα επόμενα 10 χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έναν πολύτιμο οδηγό για την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά για τα επόμενα δέκα χρόνια έχουν πλέον στα χέρια τους οι τοπικές αρχές και οι παραγωγικοί φορείς προς αξιοποίηση.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσίασαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, τα επιστημονικά στελέχη του ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο μελέτης του φορέα με τίτλο «Σχέδια Δράσης για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030. Η περίπτωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», όπου εξειδικεύθηκε η περίπτωση για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Πρόκειται για στοχευμένη δράση του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο περιφερειακών συναντήσεων που πραγματοποιεί με αφορμή την δημοσίευση του στρατηγικού σχεδίου «Τουρισμός 2030.Σχέδια Δράσης» και απώτερο στόχο τη διαβούλευση του ιδιωτικού τομέα, του ΣΕΤΕ και των μελών του με τις τοπικές αρχές, δήμους και Περιφέρειες αλλά και με την κεντρική κυβέρνηση για να εξεταστεί ο τουρισμός τα επόμενα 10 χρόνια.

Το στρατηγικό σχέδιο έχει παρουσιαστεί ήδη στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, στην ΕΝΠΕ και στην ΚΕΔΕ. Καταλύτης η πανδημία Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πέντε σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία ενδυνάμωσε πολύ το τουριστικό brand μας. «Το 2022 εξελίσσεται με έναν τρόπο που φαίνεται ότι μπορεί να είναι καλύτερο και από το 2019, όμως έχουν αναδειχθεί ακόμη περισσότερο οι παθογένειες και τα προβλήματα που ξέραμε πριν την πανδημία.

Εκεί εστιάζουμε, διότι ο τουρισμός δεν πρέπει να «τρέχει» στον αυτόματο πιλότο και να θεωρείται δεδομένος. Ο τουρισμός είναι άμεσα το 13% του ΑΕΠ της χώρας και έμμεσα ξεπερνάει το 20%. Άρα λοιπόν είναι μια δραστηριότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενισχύει την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κ.Ρέτσος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δούμε τα προβλήματα, τις παθογένειες και τις ελλείψεις και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

Πλήρες σχέδιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη καταγράφει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές που θεωρούνται το Α και το Ω για την επόμενη ημέρα, περιγράφει τρόπους δημιουργίας νέων προϊόντων αλλά και εμπλουτισμού του υφιστάμενου, καθώς και τρόπους που οι δυο αυτές συνισταμένες μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά στο εξωτερικό. «Είναι το πιο πλήρες σχέδιο που έχουμε σήμερα αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Πέρα από το ότι είναι δυναμικό και κάθε Περιφέρεια και δήμος μπορεί να προσαρμόσει το κομμάτι που το αφορά, ανάλογα με τις ανάγκες τους, είναι σημαντική η διαβούλευση και να συμφωνήσει τόσο ο ιδιωτικός τομέας, ο ευρύτερος δηλαδή παραγωγικός τομέας κάθε περιοχής, οι τοπικές αρχές αλλά και η κεντρική κυβέρνηση διότι χρειάζονται πολιτικές», διευκρίνισε ο ίδιος.

Υλοποιήσιμες οι προτάσεις

Ο κ.Ρέτσος τόνισε στην «Ε» ότι οι προτάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο δράσης είναι απόλυτα υλοποιήσιμες, διότι είναι πράγματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη βελτίωση του τουρισμού αλλά με τη ζωή γενικότερα στους προορισμούς, καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων. «Το σχέδιο θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως μπούσουλα και γενική κατεύθυνση γιατί μόνο σε καλό μπορεί να οδηγήσει», ανέφερε ο ίδιος.

Ολιστική προσέγγιση

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα. Όπως είπε, θέση της ΠΙΝ είναι ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση, η οποία αφορά στην δημιουργία νέων υποδομών και τσην αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών αλλά και στη δημιουργία νέων ελκυστικών προϋποθέσεων, προκειμένου να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Κ.Ζορμπάς, Μ.Ανδριώτη, Γ.Στασινόπουλος, η δήμαρχος Κ.Κέρκυρας Μ.Υδραίου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Π.Βαρούχας, ο περιφερειακός σύμβουλος Σπ.Σπύρου, μέλη του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, αλλά και τουριστικοί φορείς από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ