Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας: Η απότομη έξαρση δεν επιτρέπει εφησυχασμό

Covid
04 Ιουλίου 2022 / 15:38

Η νέα επικαιροποιημένη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid Κέρκυρας:

Η επιδημία COVID-19 παρουσίασε μια απότομη και μεγάλη έξαρση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στην Κέρκυρα. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται στο σύνολο της χώρας, είναι όμως πολύ εντονότερη στη νησιωτική χώρα και τις τουριστικές περιοχές. Η Κέρκυρα είναι από τις περιοχές με την μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων, που ξεπέρασαν σε συχνότητα ακόμη και τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον χειμώνα κατά την κορύφωση του επιδημικού κύματος του στελέχους Όμικρον.

Το νέο επιδημικό κύμα έχει εμφανισθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οφείλεται σε νεότερες και υπερμεταδοτικές παραλλαγές του στελέχους Όμικρον (ΒA.4 και ΒA.5). Η αυξημένη κινητικότητα του καλοκαιριού και η μεγάλη χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης φαίνεται να δημιουργούν τις συνθήκες για την εκρηκτική διάδοση των νέων στελεχών.

Η νέα μεγάλη έξαρση ακολουθεί μια περίοδο συνεχούς σταδιακής ύφεσης της επιδημίας, που ξεκίνησε στα τέλη του χειμώνα και διήρκεσε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών είχε υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν έλθει σε επαφή με τον ιό δημιουργούσαν σημαντικά επίπεδα ανοσίας, που περιόριζαν την μετάδοση του ιού, και κρατούσαν σε χαμηλά επίπεδα τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ωστόσο η επικράτηση των νέων παραλλαγών του στελέχους Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικές και ξεπερνούν το προηγούμενο τείχος ανοσίας, ανέτρεψε ταχύτατα την κατάσταση και ένα νέο επιδημικό κύμα είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν κατανοητά τα χαρακτηριστικά αυτού του νέου επιδημικού κύματος και να επιχειρηθούν προβλέψεις για την εξέλιξη του. Μέχρι στιγμής τοπικά χαρακτηρίζεται από απότομη και πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που οδήγησε σε αντίστοιχη απότομη αύξηση των νοσηλειών. Για την ώρα δεν έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός βαριών περιστατικών και θανάτων, αλλά η μεγάλη διασπορά του ιού αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση τους το επόμενο διάστημα.

Η μεγάλη διασπορά του ιού καθιστά αναγκαία την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η τρίτη και τέταρτη ενισχυτική δόση ενισχύουν σημαντικά την προστασία των ατόμων αυτών από βαριά νόσο. Ακόμη και αν προσβληθούν από τον ιό, λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς και της ικανότητας των νέων παραλλαγών να ξεπερνούν την ανοσία, όσοι έχουν κάνει τις ενισχυτικές δόσεις προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από βαριά νόσο και συνήθως περνούν απλά ένα ελαφρύ κρυολόγημα. Πολύ σημαντική για την προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι επίσης και η αποφυγή του συνωστισμού, καθώς και η συστηματική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, παρά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας σε πολλούς από αυτούς.

Η απότομη εμφάνιση του νέου ισχυρού επιδημικού κύματος μας υπενθυμίζει ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας. Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών του στελέχους Όμικρον και η ικανότητα τους να προσβάλουν άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, καθώς και η μεγάλη χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, οδήγησε στην απρόβλεπτη έξαρση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο εφησυχασμός, που επικράτησε για μία ακόμη φορά, δεν είναι βάσιμος.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης του νέου επιδημικού κύματος και η ένταση του συνεχίζει να αυξάνεται.

Η συνεχής παρακολούθηση της επιδημίας παραμένει αναγκαία, και είναι κρίσιμης σημασίας η επιστροφή όσο γίνεται περισσότερων πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, καθώς και η διενέργεια της τρίτης και τέταρτης ενισχυτικής δόσης σε όσους είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.