Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαμένο στους υπουργικούς διαδρόμους το ερείπιο Ασάνη - Άμεση λύση ζητά ο Γκίκας

Κτίριο Ασάνη
04 Ιουλίου 2022 / 13:51

Επιστολή του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Επικρατείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Χάνει τη μπάλα» όποιος επιχειρήσει να κατανοήσει το γραφειοκρατικό κουβάρι, στο βάθος του οποίου χάνεται το ετοιμόρροπο κτήριο Ασάνη.
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, το κτίριο των αρχών του εικοστού αιώνα, καταρρέει μέρα με τη μέρα, με τρόπο εμφανή σε κάθε περαστικό. Αποτελεί παράλληλα κίνδυνο-θάνατο για όποιον τύχει να περάσει από κάτω - και περνούν χιλιάδες κόσμου, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της παλιάς πόλης.

Το πρόβλημα σοβεί από πολλούς μήνες με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να το αναδεικνύουν με επιμονή. Δήμος, Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δίνουν απαντήσεις τις υπηρεσιακές τους απαντήσεις. Στο μεταξύ το κτίριο απλώς ...καταρρέει.

Επείγουσες ενέργειες ζητά ο Στ. Γκίκας
   
σε συνέχεια των απαντήσεων που έλαβε στην ερώτηση που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «κτηρίου Ασάνη», με επιστολή  του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας
τονίζει ότι το ετοιμόρροπο ακίνητο χρήζει άμεσων σωστικών παρεμβάσεων, αφού τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τους διερχόμενους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει τα δεδομένα, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, όπως προκύπτουν από τις Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων.

Ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να περιέλθει το ακίνητο στην κυριότητα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Σημειώνεται ότι ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έλεγξε το ακίνητο, έχει προτείνει την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών για την αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου «κτηρίου Ασάνη».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Γκίκα

Αθήνα, 4.7.2022
         
Προς:
Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
 
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Κώστα Σκρέκα
 
Υπουργό Επικρατείας
κ. Άκη Σκέρτσο
 
Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
 
Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Νίκο Ταγαρά
 
 
 
Θέμα: Οριστική Διευθέτηση Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος «Κτηρίου Ασάνη» του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
 
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Σε συνέχεια της Ερώτησης που κατέθεσα στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με Αριθμ. Πρωτ. 3824/11.3.2022 και με τίτλο «Εξακρίβωση Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος και Σωστικές Παρεμβάσεις στο «Κτήριο Ασάνη» στην Κέρκυρα» και των Απαντήσεων που έλαβα από τις Υπηρεσίες των Υπουργείων σας, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας ένα σοβαρό ζήτημα που θα επιλυθεί μόνον με συνεργασία των αρμοδίων Φορέων των Υπουργείων σας.
 
Το «κτήριο Ασάνη» είναι ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο, ιστορικό διατηρητέο μνημείο,  που βρίσκεται στην παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Ωστόσο το κτήριο βρίσκεται υπό κατάρρευση, και τίθεται σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας καθώς από την περιοχή περνούν καθημερινά εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.
 
Για τη διενέργεια σωστικών παρεμβάσεων και εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, μετά από τις σχετικές ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εστάλη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας τον Οκτώβριο 2021 και τον Φεβρουάριο 2022 έγγραφο προς τις Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και την Διεύθυνση Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών,  ζητώντας την άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.
 
Ωστόσο, καθώς το κτήριο δεν βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου, ο ίδιος αδυνατεί να υλοποιήσει τα έργα.
 
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε υποβάλλει ερώτημα για τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Γραφείο ΝΣΚ, το οποίο στην υπ’ αρθ. 167/2020 γνωμοδότησή του σημειώνει ότι μετά την κατάργηση του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως, η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική περιήλθαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον αναφέρει ότι αρμόδιος φορέας για την εισήγηση παραχώρησης – του από το 1949 απαλλοτριωμένου ακινήτου – στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είναι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παραχώρηση διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 200 ν. 3463/2006 και «είναι επιτρεπτή μόνον για την εκπλήρωση συγκεκριμένου σκοπού που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου. Για την υλοποίησή της, απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις της παραχώρησης και οι συνέπειες που συνεπάγεται η μη τήρησή τους.»
 
«Σύμφωνα με την Απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κατατεθείσα Ερώτηση (βλ. συνημμένο έγγραφο), το Υπουργείο μη διαθέτοντας στοιχεία του ακινήτου, τα ζήτησε από την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Κερκύρας και τα έλαβε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (τοπογραφικό, κατάσταση κλπ.). Τα εν λόγω στοιχεία κοινοποιήθηκαν τόσο στην Κτηματική Υπηρεσία όσο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.
 
Παράλληλα, στην συνημμένη Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το ακίνητο ανήκει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν έχει καταγραφεί ως Δημόσιο Ακίνητο. Σημειώνεται ότι ο κύριος του ακινήτου πρέπει να ενημερώσει την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Κερκύρας ότι δεν χρειάζεται το ακίνητο και ότι απόφασή του είναι να προχωρήσει στην ελεύθερη διάθεσή του, ώστε να καταγραφεί εν συνεχεία ως Δημόσιο Ακίνητο.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, εξαιτίας παλαιότητας της απαλλοτρίωσης, της εξέλιξης των ονομασιών και των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων από το 1949 έως σήμερα και εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας που προβλέπεται για την ελεύθερη διάθεση του ακινήτου στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αυτή δεν έχει προχωρήσει.
 
Ωστόσο, καθώς το «κτήριο Ασάνη» χρήζει άμεσα επισκευής ώστε να σταματήσει να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και για να γίνει δυνατή η υλοποίηση των εργασιών που προτείνει η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έλεγξε το ακίνητο, σας παρακαλώ να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου το ταχύτερο δυνατό και να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ», επισημαίνει ο Στέφανος Γκίκας στην επιστολή του.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ